Slovenija
40264 ogledov

Arso je prižgal oranžni alarm, nevihta lahko nastane v manj kot pol ure

Nevihta
1/2
"Tokrat zaradi visoke nestabilnosti ne pričakujemo samo običajnih poletnih neviht. Izdano je bilo opozorilo, da so možne močnejše nevihte z nalivi in tudi točo," opozarjajo vremenoslovci agencije za okolje.

Agencija za okolje je za večji del države razglasila oranžni alarm. 

 | Avtor: Arso Arso

Oranžni alarm se razglasi, kadar so napovedani možni meteorološki pojavi neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto, gmotna škoda in žrtve so možne, piše na spletni strani. "Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila," svetujejo. 

Alarm je razglašen zaradi možnosti neviht in pomeni, a so možni "lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare". Nasvet ob nevihti se glasi: "Počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi."

Kot oreh velika toča je blizu Ljubljane padala že včeraj. 

Nevihta lahko nastane v manj kot pol ure

"Naše kraje je z vetrovi južnih smeri prvič letos dosegla zelo topla zračna masa z območja južnega Sredozemlja in severne Afrike. Pri tleh pa še vedno vztrajajo vlažni vetrovi vzhodnih in jugovzhodnih smeri. Včeraj je bilo zaradi šibke burje najbolj vroče na Primorskem. V Biljah pri Novi Gorici in na Letališču Portorož se je temperatura povzpela do 33,9 °C. Tudi drugje v notranjosti smo po nižinah beležili vroč dan, temperature so bile večinoma okrog 31 °C. Vročino je spremljala tudi razmeroma visoka vlažnost. Proti večeru so nad osrednjo Slovenijo nastajala nevihte," pojasnujejo na agenciji za okolje. 

Nad zahodno Evropo je ciklonsko območje z izrazito hladno fronto. "Kakor je to poleti običajno, se med hladno in zelo toplo zračno maso nahaja področje, kjer so pogoste nevihte. Območje potecialne nestabilnosti se je danes pomaknilo tudi nad naše kraje. O potencialni nestabilnosti govorimo takrat, ko je ozračje zjutraj in dopoldne stabilno, ob segrevanju sredi dneva in popoldne pa postane nestabilno. V manj kot pol ure lahko ob poprej povsem jasnem nebu nastane nevihta," so vremenoslovci objavili na facebooku. 

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

"Takšna situacija nas čaka danes popoldne. Tokrat zaradi visoke nestabilnosti ne pričakujemo samo običajnih poletnih neviht. Izdano je bilo opozorilo, da so možne močnejše nevihte z nalivi in tudi točo. Glede na včeraj se je zlasti nad zahodno polovico države v višinah nekoliko okrepil veter. Zaradi močnejših vetrov nevihte trajajo dalj časa, prepotujejo večje razdalje in so lahko tudi močnejše. Razvoj dopoldne še zadržuje zaporna inverzna plast - nekakšna pokrovka, ki preprečuje, da bi se zračne mase dvigovale. Nevihte bodo tako nastale v popoldanskem času, ko se bo ozračje dovolj segrelo, da bo ta pokrovka popustila. Dodatno pomoč pri dvigu pa lahko predstavlja šibak vzhodni veter. Zrak se mora nad hribi prisiljeno dvigniti, vsak dodaten dvig pa pomaga pri sprožitvi neviht. Večje možnosti za ta dodaten dvig so predvsem v notranjosti (vzhodni del) alpsko-dinarske pregrade. Nevihte bodo z južnim tokom potovale proti severu," opozarjajo. 

Na tej povezavi lahko poslušate izredni #ARSOpodcast, v katerem je Brane Gregorčič na kratko pojasnil trenutno vremensko situacijo:

Verjetnost toče, ocenjena iz radarskih meritev, je dostopna na tej povezavi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar darklord
    darklord 17:48 11.junij 2019.

    ce ste pravi medij, povejte kaj bo z Alenko Smerkokj in Igorjem Lakoto; trosenje denarja vpije v nebo; baje , da imata ze novi sluzbi!!!!

  • peromornar 14:36 11.junij 2019.

    to ste povedali že ob 11 uri, do sedaj je samo malo deževalo??! Dajte no nehati s takimi puhlami. Važno,da je mamljivo, a ne?