Slovenija
12 ogledov

"Ni še gotovo!"

Protestni shod Maribor
1/43
Nino Verdnik
V Mariboru največ zbranih, manjša udeležba drugod po Sloveniji.

V Mariboru se je zbralo več kot tisoč protestnikov, ki pravijo, da "še ni gotovo". Okrog pol šestih so se začeli pomikati po Titovi cesti čez most proti Europarku. Tam so jih na drugi strani čakali policisti, po naših informacijah naj bi protestniki blokirali dva mostova. Videti je bilo tudi, da se je iz policijskega avtomobila kadilo. Pela se je internacionala, ulice pa so bile po poročanju naše novinarke blokirane.

Protestniki so se vrnili pred okrožno sodišče, vzklikali so: "Branite lopove!". Nadaljevali so pred policijsko postajo, kjer so zahtevali "konec preganjanja." Protest se je zaključil pred občinsko stavbo, protestniki pa so vzklikali: "Vsi na ulice, ulice so naše!", "Ni še gotovo", "Ne diskriminiramo, vsi se gotovi!"

Nekateri protestniki so nosili plakate, na katerih so bili slogani: "Slovenija, moja ovira", "Nobenih žrtev za evro, trojka, go home!", "Sedmerica obsojenih je že opravila svoje družbeno koristno delo!".

Ena izmed protestnic je povedala, da verjame, da je v Mariboru še vedno potencial za upor in spremembo. "Volitve niso spremenile ničesar. Upreti se moramo in sami poskrbeti za  boljše življenje."

Niso se ustrašili dežja

Z odra je bilo slišati pozive proti nacionalizmu, okoli pol pete ure popoldan pa je dež prekinil govor in protestnike pregnal pod bližnje strehe ob robu trga.

Po dvajsetih minutah je prenehalo deževati, kljub temu pa so nekateri že obupali in odšli. Protestniki so se pritoževali zaradi slabega ozvočenja, saj da se ničesar ni razumelo. Kljub temu je bilo slišati pozive k civilnemu nadzoru nad politiko: "Moč ljudem, ne pa strankam!"

Okoli pol šeste ure so zagorele prve bakle. Začeli so se pozivi policiji, množica je vzklikala: "Čelade dol!". Sicer je protest potekal mirno, potekali so govori, ki so jih občasno prekinjali žvižgi, vzkliki in ploskanje.

"V Mariboru bodo deložirali sto deset družin, vstajniški župan pa niti besede. Organizirati se moramo sami," je povedal protestnik. Videti je bilo tudi transparent z napisom. "Fištra, gotof si!"

Podobno kot pred enim letom je na Trgu Leona Štruklja odmevalo: "Lopovi, lopovi!" Protestnik, ki se je na shod pripeljal iz Celja je povedal, da so v Maribor prišli, ker "eno leto po vstajah problemi ostajajo, zahteve pa so neuresničene. Zato se moramo še naprej boriti, ker se namesto nas ne bo nihče."

Zahtevajo pravico

Protestniki so opozarjali tudi na to, da so "vstajniki še vedno neupravičeno v sodnih postopkih. Zahtevamo njihovo takojšnjo izpustitev in konec vseh pregonov ter vračilo že plačanih glob," pravijo.

"Poslance na minimalce"

V Ljubljani se je po grobi oceni zbralo približno 500 ljudi. Videti je bilo napise "Boter Milan - tvoje sanje, Zokijevo sranje", "Vi se bašete, mi pa stradamo", "Poslance na minimalce" ter "Sindikate delavcem, referendum državljanom, svobodo medjem". Slišati je bilo tudi že tradicionalno vstajniško skandiranje "lopovi" in "Vsi ste gotovi" ter opozorila, da je "ljudstvo lačno ful drugačno".

Posamezni protestniki so prinesli svečke in jih prižgali pred "hramom korupcije", kakor so označili državni zbor. Nekateri so zažigali letake z napisom "trojka". Sprehodili so se po ulicah, mimo vlade in se vrnili pred parlament.

Upravljalci Facebook strani ljubljanskih protestov so udeležence pozvali k mirnim demonstracijam, v primeru izgredov pa da naj se umaknejo od izgrednikov. Za zdaj večjih izgredov ni bilo, nekateri so le ovirali promet, Šubičevo cesto pa so policisti zaprli za promet. Proti DZ je poletela tudi petarda.

Ograj okoli DZ sicer tokrat ni, so pa policisti v bližini in v pripravljenosti, če bi morali ukrepati.

Drugod še manj udeležbe

Protestni shod Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dež je pregnal tudi protestnike v Murski Soboti. Na Trgu zmage se je mirno zbralo okoli 70 protestnikov, ki pa so prinesli številne transparente. Na njih je med drugim pisalo: "1991 - Brez dela ni jela, 2013 - Od dela ni jela", "Kapitalizem ne deluje, hočemo ekonomijo blaginje in ne novodobnega suženjstva", "Bankam socialni kredit, revežem pa dokapitalizacijo" ter "Nemo plačali, ka ste zapravili."

V Novi Gorici se je na Bevkovem trgu zbralo okoli 150 protestnikov, prišli so tudi iz Tolmina in Ajdovščine. Med protestniki je tudi ajdovski župan Marijan Poljšak.

 Kranj: Radi bi pošteno državo z vizijo 

Tudi na mirnem protestu v Kranju, ki ga je prek družbenega omrežja Facebook sklicala skupina Gorenjska vstaja, se je zbralo le nekaj ljudi. Svoje nezadovoljstvo z vladajočo politiko pa so razkrili le v pogovoru z novinarji. Kot so poudarili, bi spet imeli radi pošteno državo, ki ima vizijo.

Koper: "Kje je ta nova Švica?"

Na koprskem glavnem trgu se je zbralo nekaj deset protestnikov. "Menim, da je bolje družbene spremembe doseči tukaj na trgu, kot da se zgodi revolucija. In ta se bo zgodila, če se ne bo kaj premaknilo. Poglejte samo mariborski primer, kjer je človek iz obupa ustrelil ljudi," meni Marko, ki v rokah drži plakat, uperjen proti predsednici vlade. Neki možakar v roki drži star lesen kovček in zaigrano sprašuej: "Kje je ta nova Švica?". Protestniki bodo nadaljevali pot mimo občine in taverne do Luke Koper.

Udeležba je "dolžnost"

"Glede na situacijo v Sloveniji je absolutna dolžnost in odgovornost vsakogar, da se udeleži protestov, ki jih je napovedalo Gibanje 29. oktober iz Maribora," so dopoldan pozivali v gibanju Vseslovenska ljudska vstaja (VLV).

V gibanju opozarjajo, da so socialne razmere v državi katastrofalne: "Smer, po kateri gre trenutna slovenska vlada, je v nasprotju z zahtevami prebivalstva. Namesto da bi krizo plačali tisti, ki so jo povzročili, je breme v celoti padlo na prebivalstvo."

Nočejo več marionete Bratuškove

"Prepričani smo, da se ljudje v celoti zavedajo odgovornosti za svojo usodo, zato pozivamo vse, da se ne zanašajo več na politične marionete v vladi Alenke Bratušek in v parlamentu. Razlogi za proteste ostajajo, tako da pričakujemo, da bomo državljanke in državljani množično prišli na ulice in izrazili svoje nezadovoljstvo. Nujno je, da pokažemo, da se s smerjo, po kateri gre slovenska politika, ne strinjamo, in zahtevamo spremembe," so še zapisali.

Komentarjev 36
  • Avatar čavez
    čavez 09:27 30.oktober 2013.

    Jakič je že pripravu svojo barkačo da bo navleku črne ovce iz afrike le te bodo še kimale tej zabiti vladi, mi se bomo itak iselil.

  • ennanova 08:06 30.oktober 2013.

    Protest proti vladiIzjave protestnikov.http://za-misli.si/subkultura/1262-protest-proti-vladi

  • Avatar čavez
    čavez 07:34 30.oktober 2013.

    V tej sloveniji je velika škoda živet.