Slovenija
3747 ogledov

Ni tako pomembno število ministrstev, ampak ...

vlada Roberta Goloba vlada RS Flickr/Vlada RS
Rekonstrukcija vlade: "Ni toliko pomembno število ministrstev kot to, da imajo zaposleni tam vizijo," poudarja nekdanji minister za javnoupravo.

"Vedeti je treba, da so pri vsaki rekonstrukciji potrebne številne aktivnosti, ki za nekaj mesecev ustavijo operativo. To, da nekdo rekonstruira vlado dvakrat v mandatu, dvomim, da je dobro, saj bo rekonstrukcija pojedla veliko dela in se bo treba ukvarjati z drugimi zadevami, namesto z izvajanjem nalog ministrstev," pravi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar. 

"Zgodile so se poplave. In pri poplavah je treba varčevati, možno je, da bomo z 20 ministrstev prešli na 12 ali celo manj," je včeraj potrdil predsednik vlade Robert Golob. To bo njegova druga rekonstrukcija vlade. Razširitev vlade na kar 19 ministrstev, kar je tri več kot v prejšnjem mandatu, smo volivci potrdili na referendumu lansko jesen. 

Golob: Z zmanjšanjem števila ministrstev bo vlada delala bolj učinkovito

Robert Golob | Avtor: Saša Despot Robert Golob Saša Despot
"Pri odzivu na poplave smo videli, kako pomembno je, da ministrstva dihajo kot eno. V primeru ministrstva, ki je upravljalo s cestno infrastrukturo, in drugega, ki je upravljalo s posegi v vode, dokler sta bila  ministra dva, stvari niso stekle. Občine niso dobivale denarja. Ko smo dali to pod eno vodstvo, v tem primeru Alenki Bratušek, od takrat naprej so stvari, ki so v poplavnem odzivu prej izgledale nemogoče, postale realnost," razloge za zmanjšanje števila ministrstev opravičuje Golob. "Če bomo šli v rekonstrukcijo vlade, bomo šli z namenom, da bo vlada delala bolj učinkovito in da bodo imeli ljudje od vlade več," dodaja Golob. To je popolnoma v nasprotju s tistim, kar je zagovarjal, ko se je lani zavzemal za širitev števila ministrstev.

"Golob skuša disciplinirati koalicijske partnerje"

Sašo Dolenc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Grožnja z zmanjšanjem števila ministrstev na 12 ali celo sedem, s čimer želi verjetno disciplinirati koalicijske partnerje, sploh čudaška in izjemno škodljiva za državo. Njegov piarovski argument za to drastično spremembo je, da bo tako hitreje prišla pomoč do poplavljenih in da bomo tako privarčevali. Res? Z neprestano reorganizacijo ministrstev bomo privarčevali? Če bo en minister pokrival vrtce, šole, šport, kulturo, znanost, tehnologijo, digitalizacijo in visoko šolstvo, bo resor bolj učinkovit? A sploh kdo kupi take "argumente"?" je na Facebooku zapisal filozof, fizik in publicist Sašo Dolenc. 

Golob medtem pravi, da je združevanje ministrstev veliko bolj enostavno kot ustvarjanje novih "Pomeni samo to, da je mogoče manj kabinetnih zaposlitev in manj ministrskih mest, mogoče je to tisto, kar moti koalicijske partnerje, ampak verjamem, da se motim. Pogovorili se bomo in našli rešitev." 

Zakon o referendumu in ljudski volji sicer zavezuje državni zbor, da leto dni po razglasitvi odločitve na referendumu, torej do konca decembra ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev na referendumu. Golob poudarja, da je rekonstrukcijo vlade potrebno opraviti vsaj leto in pol pred volitvami. 

Koalicijska partnerja: Preveč se ukvarjamo sami s sabo

Jani Prednik | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Koalicijski partnerji so pri komentiranju napovedi rekonstrukcije zadržani. "Mislim, da se država sooča s precej večjimi problemi, kot je število ministrstev in rekonstrukcija vlade, ki seveda lahko pride v poštev," pravi Jani Prednik iz SD. Zelo kritična je bila tudi predsednica SD Tanja Fajon, kije nedavno dejala, "zdi se, da se največ ukvarjamo sami s sabo". Tudi v Levici so izrazili zaskrbljenost, se v javnosti ustvarja vtis, da se koalicija in vlada ukvarjata predvsem s tem, kako se bosta organizirali, in ne s tem, kar naj bi počeli. Tako SD kot Levica čakata, kaj bo na mizo položila Svoboda na naslednjem koalicijskem vrhu, ki naj bi bil po praznikih. 

Levica ob eno ministrstvo, v SD prestop?

V primeru, da se število ministrstev skrči, bo imela Svoboda najverjetneje osem ministrstev, koalicijska partnerja Levica in SD pa verjetno vsak po dva. V Levici imajo zdaj tri ministrstva, rekonstrukcija vlade pa bi najbrž pomenila, da bo Luka Mesec, minister za delo, družino in socialne zadeve prevzel tudi novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga vodi Simon Maljevac. 

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan Flickr
SD vodi ministrstvo za zunanje zadeve, za gospodarstvo, turizem in šport ter ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan. Gre za ministrstva, ki jih ni mogoče ukinjati, pojavljajo se špekulacije, da bo Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica, prisiljena vstopiti v Svobodo. 

Zaposleni na ministrstvih brez vizije

Boris Koprivnikar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ni tako pomembno koliko je ministrstev, veliko bolj pomembno je, ali so tam kompetentni ljudje za ta področja, pomembno je, kdo vodi ministrstvo, ali ima vizijo, sposobnosti in ve, kaj je naloga njegovega ministrstva. V tem vidim manko pri tej vladi, v pomanjkanju vsebine in vizije, kaj želijo doseči," pa opozarja Koprivnikar. "Najboljši ljudje, ki jih imamo v državi, nimajo interesa delati v državni upravi, saj imajo zelo omejene možnosti za učinkovito delo. Ne želijo se angažirati tudi zato, ker jih odvrača negativna konotacija, ki se vedno znova pojavi, ko zasedejo neko mesto v vladi," dodaja.  

V javnosti vlada prepričanje, da ima Svoboda, ki je bila ustanovljena le nekaj mesecev pred volitvami, zelo plitek bazen dobrih kadrov za mesta v vladi. Golob nasprotno trdi, da že ima kandidate za vsako od izpraznjenih mest po odstopu ministrice za javno upravo, ministra za naravne vire in prostor in odstavitvi ministrice za kmetijstvo in ministra. "Ni fer, da bi jih izpostavljali javnosti, potem bomo pa ugotovili, da smo ta ministrstva skrčili," pravi Golob, ki omenja celo možnost, da bi število ministrstev po zgledu Švice zmanjšali na sedem. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:35 27.oktober 2023.

    Eno samo nakladanje,ovce pa samo kimajo!!!

  • alen04 06:20 27.oktober 2023.

    Iz slabega na še slabše. Ptič omenja Italijo s 24 ministri v vladi. Žalostno je, da dr. po nazivu ni povedal,vsa ima Italija v primerjavi z NAMI SAMO cca. 78 milijonov več prebivalcev.

  • jakec1575 22:02 26.oktober 2023.

    Gre za klasicno discipliniranje ministrov in ekip. Golob ni nikoli rekel, da koalicijski partnerji ne delajo. Dal jim je eno leto, zdaj bo ubral korporativne metode. Veliko novih ljudi se uci v vladi in ministrstvih. Vladanje z nezakonitimi odloki je ...prikaži več lahko. Ob 23ih po twiterju javis koga bos jebal jutri. Zakonito delovanje terja 2 ali 3 branja v parlamentu. Slovencki hocejo rokohitrske resitve. Jansa jim jih je dal. Nezakonito. In kratkotrajno.