Slovenija
11 ogledov

Ni za denar od smeti

Izgubo v podjetju poskušajo zmanjšati s sprejemanjem odpadkov od Papir Servisa. Žurnal24 main
Deponija. Zdajšnje odlagalno polje bo prihodnje leto polno. Nesoglasja, kdo lahko tam odlaga.
Rešitve nejasne
Sestanek. Vsi trije župani in direktor komunale so se v zvezi z nadaljnjo usodo deponije Globoko mudili na ministrstvu za okolje in prostor, a odgovorov niso dobili. “Eno od razmišljanj je, da bi to postala strateška lokacija za državo in bi se v tem kontekstu vodili nadaljnji postopki,” je povedal Rupert Gole, šentrupertski župan. “Naslednji korak je razmislek o tem, ali bomo sami investirali v prebiralno linijo ali bomo razpisali koncesijo,” je dodal.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic je Komunali Trebnje prepovedal, da na deponijo Globoko sprejema odpadke, ki ne prihajajo iz občin Trebnje, Šentrupert in Mokronog-Trebelno.

Hitro se polni
Kastelica moti sprejemanje odpadkov od podjetja Papir Servis brez soglasja občinskega sveta. “Zadnji teden so pripeljali sedem tovornjakov po 19 ton, tako da bo to odlagališče izjemno hitro polno,” je izpostavil. “Vprašanje je, kam bomo dali odpadke prebivalcev. Prostora, ki nam ostaja, ne smemo zapolnjevati z odpadki iz drugih občin. Tu dela direktor hudo narobe,” je dodal. Po njegovih navedbah so okoliški prebivalci vznemirjeni, zato je zahteval izredni sestanek vseh organov komunale.

Smeti za preživetje
Odpadke Papir Servisa odlagamo v skladu z veljavno zakonodajo in sklepi nadzornega sveta kot organa občin ustanoviteljic, s tem pa je soglašal tudi občinski svet Občine Mokronog-Trebelno, je odgovoril direktor komunale Štefan Velečič. Tako rešujejo nastale finančne težave, ker ministrstvo za okolje in prostor ne potrdi novih cen za ravnanje z odpadki, Občina Trebnje pa jim skladno z lani sprejetim sklepom skupščine in nadzornega sveta še vedno ni nakazala 80 tisočakov za pokritje izgube v letu 2008, je povedal. “Kako naj drugače zagotovimo sredstva za plače in materialne stroške, ki nastanejo v podjetju? To je ena od možnosti, da preživimo,” je dodal.

60 delavcev je zaposlenih v trebanjskem komunalnem podjetju.

“Predvideno je bilo, da bo to odlagalno polje zadoščalo za pet let, mi odlagamo že šesto. Približno v enem letu bo polno. Tudi če v tem trenutku ustavimo sprejemanje odpadkov od Papir Servisa, problem odlagalnega polja ostaja nerešen. Občino Trebnje smo na to opozorili že aprila, a smo naleteli na gluha ušesa,” je izpostavil.

Pomoč komunali
“Ena od možnosti, da javno podjetje pride iz rdečih številk, je denar od zunanjih storitev, zato sodelovanje s Papir Servisom podpiramo,” je dejal mokronoški župan Anton Maver. “Znano je, da je v odpadkih denar,” je povedal in dodal, da se zato s Kastelčevim sklepom o prepovedi ne strinja. “Za vse tri občine je zdaj najvažnejše, da čim prej uredimo nove odlagalne površine, zato predlagam, da komunali omogočimo, da čim prej pride do potrebne dokumentacije za vzpostavitev novega odlagalnega polja,” je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.