Slovenija
3850 ogledov

Nič jasno: hotel ne sme nahraniti gostov, sosednja gostilna lahko

Hotel Profimedia
Hotelirji rotijo vlado, saj zdajšnji pogoji odpiranja dobesedno odvračajo goste od obiska.

V Turistično gostinski zbornici Slovenije so se z javnim pismom obrnili na vlado, naj jim končno prisluhne in jim v teh težkih in zahtevnih časih omogoča vsaj približno rentabilno delovati.

Kot so zapisali, so se zelo razveselili vladne odločitev o postopnem odpiranju nastanitvenih obratov in gostinskih kapacitet. "Žal pa je bila odločitev ponovno sprejeta prepozno, prav tako pa so bili sprejeti ukrepi, ki bodisi preprečujejo normalno in rentabilno poslovanje, bodisi dobesedno odvračajo goste od obiska."

Odločitve o odpiranju turističnih kapacitet bi morali objaviti najmanj en mesec dni pred odprtjem, pravijo v zbornici, saj le tako lahko prodajno – marketinški oddelki lahko izvajajo aktivnosti za polnjenje kapacitet, operativni oddelki pa obrate pripravijo na poslovanje.

"Tudi tokrat smo bili o odpiranju kapacitet obveščeni le par dni pred odprtjem, kar onemogoča izvedbo zgornjih aktivnosti in realno številnim nastanitvenim enotam zato ne omogoča odprtja. Razumemo zahtevnost sprejemanja odločitev, vseeno pa navajamo, da so npr. v Italiji že konec aprila sprejeli odločitve za odpiranje kulturnih ustanov, bazenov na prostem, hotelov, restavracij, telovadnic, sejmov, kongresov, zdravilišč, tematskih parkov – za obdobja do 1. julija 2021!"

Na zbornici tudi trdijo, da sta pristojno ministrstvo za gospodarstvo in NIJZ ostala gluha na njihov dopis izpred nekaj dni glede novih pogojev pri sproščanju obratovanja turizma.

Pri tem absolutna omejitev na največ 30 nastanitvenih enot postavlja pod velik vprašaj smiselnost odpiranja zaradi nezmožnosti rentabilnost poslovanja, opozarjajo. "Ta ukrep je še posebej nelogičen v kampih ter individualnih apartmajih in hiškah, kjer je bivanje že tako ali tako varno." V zbornici zato pri večjih nastanitvenih enotah v prvi fazi predlagajo pogoj zasedenosti največ 70 odstotkov enot. 

V zbornici si glede na kritike članov želijo tudi bolj razumljiva navodila glede dokazovanja neokuženosti gostov, razočarani pa so tudi, ker po zgledu Hrvaške zaposleni v turizmu niso uvrščeni na prioritetne cepilne sezname. 

Dolenjske Toplice | Avtor: Terme Krka Terme Krka

V istem odloku dovoljenje in prepoved obratovanja restavracij

"Največji nesmisel je odločitev, da gostje nastanitvenih enot ne smejo uporabljati notranjosti hotelskih restavracij. V istem Uradnem listu, ki ureja navedeno, je zapisano, da gostinski obrati (tudi notranjost) lahko obratujejo v rumenih regijah. Gre torej za čisto neskladnost istega predpisa in popolno nelogičnost. V praksi to pomeni, da gost (turist) izkaže neokuženost z virusom, biva v hotelu, hotelski sobi, bazenu, wellnessu…, ne sme pa v restavracijo. Brez težav gre pa lahko v gostinski lokal čez cesto, ki ni na primer hotel. Poleg tega istočasno v hotelu lahko bivajo zdraviliški gostje, ki ob prihodu v hotel ne izkazujejo neokuženosti, gredo pa lahko v restavracijo; oni pa v bazen ne smejo."

V zbornici še dodajajo, da so bili od marca 2020 zaprti skupaj kar osem mesecev in pol, a do sedaj niso prejeli podatka o rizičnosti okužb v turističnih kapacitetah, zato ne vidijo razloga za "nesmiselno omejevanje poslovanja."

"Ponovno poudarjamo, da pozdravljamo postopno sproščanje obratovanja, saj razumemo, da je to korak k popolnemu zagonu poslovanja in sklenjenemu obratovanju v glavni, poletni turistični sezoni. To pa je ključno za zagotavljanje preživetja turističnega gospodarstva, saj slovenski turizem večino prihodkov ustvari prav v poletni sezoni."

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 5
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:14 27.april 2021.

    Noriško kraljestvo. Tako deluje to kraljestvo. Vzvišeno , arogantno, oholo. Kot je rekla že ena pred časom če nimajo za kruh pa naj jedo potico.

  • Avatar jate
    jate 13:55 27.april 2021.

    hotelirji rotijo vlado....HOTELIRJI POJDITE PRED PARLAMENT IN STAVKAJTE KOT ŠTUDENTI,TAKSISTI ITD.

  • krucefiks 12:37 27.april 2021.

    kaj sploh odpirate,če so pogoji?????