Slovenija
23 ogledov

Nič krivi psi žrtve histerije

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Bulmastifi. Danes bo predvidoma znano, ali so bili psi zlorabljeni. Panika. Po napadu nestrpnost, histerija in zapuščanje živali.

Pasja usoda. Danes naj bi policija sporočila, ali so bili Baričevičevi psi zlorabljeni ali ne in kaj so pokazale toksikološke preiskave. Neuradno se sicer že nekaj tednov govori o ugotovitvah, da naj bi bili psi res zlorabljeni.

Posledice afere Baričevič
Afera pa je že povzročila velik strah ali odpor do psov. “Zavetišča bodo zagotovo prisiljena evtanazirati veliko psov,” pravi Polona Samec, vodja zavetišča Horjul. V že tako polna zavetišča po napadu bulmastifov pogosteje pripeljejo še lastniške pse, oddaja vseh psov iz zavetišč pa je upadla. Če pes v 30 dneh ne dobi novega lastnika, ga ima zavetišče pravico evtanazirati.

Alergije, selitve, otroci
“Vsak dan pokliče vsaj kdo, ki želi svojega psa oddati v zavetišče, češ da ga ne obvladajo, da se bojijo, da ne bo kaj narobe,” razlaga Dušan Hajdinjak, vodja Meli centra Trebnje. “Če imamo prostor, psa vzamemo, a že zdaj ni prostora,” pravi. “Imajo majhnega otroka, pa selijo se, pa alergijo imajo v družini ... Alergij je zadnje čase toliko, da sploh ne vem, kako lahko ljudje živijo,” pa izgovore za predajo opisuje Samčeva, ki prejme do štiri takšne klice na dan. Oddali bi tako staforde kot nemške ovčarje in zlate prinašalce, vse z rodovniki. “Najlažje je skrb za psa zvrniti na zavetišče, češ zavetišče je dolžno poskrbeti zanj. Psov, ki so višji od 30 centimetrov, pa ne bo posvajal nihče,” dodaja. V zavetišču Gmajnice opažajo več prijav za oddajo lastniškega psa, vendar kot meni vodja zavetišča Marko Oman, na to ta hip vpliva več dejavnikov. V primorskih zavetiščih večjih odstopanj ne opažajo.

Povečano število prijav

“Gre za histerijo med velikim številom ljudi. Nekdo je celo klical na veterinarsko kliniko in vprašal, ali obstaja možnost, da jih poje njihov pes manjše pasme. Kličejo nas lastniki psov, ker jih ljudje na sprehodih zmerjajo, neki gospe je soseda v psico metala polena in kamenje,” razlaga Maja Kos, predsednica Društva za zaščito živali Ljubljana.

Na Veterinarski upravi RS (Vurs) so potrdili, da se je število prijav po napadu povečalo. “Dogodki imajo zaradi odmevnosti velik vpliv na zavest ljudi, kar je z vidika odgovornosti dobro. Je pa res, da se je v zvezi s psi ustvaril prevelik strah in da se dela krivica tako psom kot njihovim lastnikom,” sporočajo z Vursa. Sami za umiritev razmer ne predvidevajo nobenih akcij, saj menijo, da bodo “k temu največ pripomogli lastniki psov sami, če bodo spoštovali zakon”.

Jože Vidic, 
kinolog
Koristnost. "Škoda, da se je ta afera napihnila v smer, da je videti tako, da so zdaj vsi psi nevarni, da ogrožajo. Pozabljamo pa, kaj naredijo dobrega: sodelujejo pri vzgoji otrok, povečujejo odpornost, močno zmanjšujejo bolezenske znake, pomagajo reševati ljudi, spremljajo slepe ..."

Matej Makarovič, 
sociolog
Strahovi. "K umirjanju neracionalnih strahov največ pomaga celovito medijsko obveščanje. Če ne prej, se bo stanje umirilo, ko bo od napada minilo dovolj časa in bodo v ospredje javne pozornosti stopila druga tveganja, saj se ljudje z vsemi tveganji naenkrat pač ne moremo ukvarjati."

Polona Samec, zavetišče Horjul
Rešitev. "Tisti, ki je kaj naredil narobe, naj to še popravi: ministrstvo za kmetijstvo, minister, Vida Čadonič Špelič, upravno sodišče, ki je posredno pripeljalo do tega stanja. Naj direktorica Vursa stoji pred mikrofonom noč in dan in govori: Ljudje, lepo vas prosim, hecali smo se, kužki niso nič krivi.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.