Slovenija
231 ogledov

Nič več cigaret z okusom

cigarete Shutterstock
Evropski parlament potrdil direktivo o tobačnih izdelkih.

Evropski poslanci so na zasedanju v Strasbourgu potrdili revizijo direktive o tobačnih izdelkih, ki zaostruje pravila za izdelavo, videz in prodajo tobačnih izdelkov. "Kadilci povprečno živijo 14 let manj, veliko let pa preživijo v slabem zdravstvenem stanju," je ob potrditvi direktive izpostavil evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Tonio Borg. Nova pravila naj bi zagotovila, da bodo tobačni izdelki imeli okus in videz tobaka, s čimer naj bi se zmanjšalo število novih kadilcev v Evropski uniji (EU), zlasti med mladostniki.

Od leta 2016 

Direktiva, ki bo začela veljati leta 2014 (dve leti bodo imele države članice časa za njen prenos v nacionalno zakonodajo), med drugim prepoveduje prodajo cigaret z okusi, kot so sadni, mentol in vanilja. Slikovna in tekstovna zdravstvena opozorila bodo morala skupno zavzemati 65 odstotkov sprednje in hrbtne strani embalaže. Na vsakem zavojčku tobaka bosta morali biti splošno opozorilo, kot je na primer "Kajenje ubija", in informativno sporočilo, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, prepovedane pa bodo tudi oznake, kot sta "naravno" ali "organska pridelava". Direktiva zadeva tudi elektronske cigarete in uvaja vrsto pravil, med drugim glede maksimalne koncentracije nikotina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.