Slovenija
97 ogledov

Nič več magnetogramov z vladnih sej

Vlada je z 10. decembrom uvedla novo pravilo glede spremljanja in snemanja sej vlade, in sicer, da se seje vlade in njenih delovnih teles zgolj še avdio snemajo, posnetki pa se ne prepisujejo več, je poročal POP TV.

Kot pojasnjujejo na uradu vlade za komuniciranje, je to "konkretna in neposredna posledica zahtev po razkritju magnetogramov".

"Le s takim ukrepom si je vlada lahko zagotovila pogoje za učinkovito in nemoteno izvrševanje njenih pristojnosti," je po navedbah POP TV v pritožbi zoper odločitev Informacijskega pooblaščenca o objavi magnetograma omenjene seje vlade obrazložil generalni sekretar vlade Darko Krašovec.

Novinar POP TV Denis Oštir je namreč zahteval objavo magnetograma seje vlade z 31. julija, na kateri je vlada potrjevala kandidate za evropskega komisarja iz Slovenije. Takratna predsednica vlade Alenka Bratušek naj bi na tej seji najprej sama predlagala in nato tudi soodločala o svoji kandidaturi za evropsko komisarko.

Razprave samoomejevali

"Zaradi pogostih zahtev po razkritju magnetogramov sej vlade so se razprave na sejah vlade samoomejevale, in sicer na način, da je prihajalo do več prekinitev sej in razprav članov vlade brez formalnega snemanja ter posledično tudi brez dobesednega prepisa v tem delu," je še zapisal Krašovec.

V uradu vlade za komuniciranje pa so pojasnili, da je bila taka odločitev med drugim sprejeta v okviru racionalizacije poslovanja generalnega sekretariata vlade. Generalni sekretar vlade dobesedne zapise uporablja zgolj za pripravo odpravkov sklepov vlade in zapisnika seje vlade. Po potrditvi zapisnika seje vlade je pravno relevantna le vsebina potrjenega zapisnika, ne glede na vsebino magnetograma, so pojasnili v uradu.

Komentarjev 4
  • dragec 13:04 14.januar 2015.

    Kaj se razburjaš, saj počasi že pada. Sicer priznaj,baba je bolj lušna od plešastega .

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:04 14.januar 2015.

    Transparentnost je na psu. In oni pričakujejo brez trasparentnosti potegnt državo iz korupcije? Najlaži se je pa norca delat iz poštenih nepriviligiranih ljudi.

  • samo.jst 08:39 14.januar 2015.

    Imamo demokracijo ali ne? če jo imamo, kdo je vladin "delodajalec"??? Ljudstvo ima pravico vedeti!