Slovenija
66 ogledov

Nič več nelegalno

Podgoršek Seličeva poudarja, da je bila skrb za okolje njihova prioriteta in da Žurnal24 main
Dočakali okoljevarstveno dovoljenje, a širitve ne načrtujejo.
Vsi v istem okolju
Tarča obtožb. “Očitali so nam, da nam gre le za dobiček, a pozabili, da tudi mi živimo v tem okolju in je skrb zanj naš skupni interes,” poudarjajo v cinkarni.

Agencija RS za okolje je Cinkarni Celje vendarle izdala okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje naprav, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega. S tem je potrjena zakonodajna skladnost delovanja vseh njihovih proizvodnih programov.

Dolga štiri leta
Vlogo smo oddali že konec oktobra 2006, dovoljenje pa prejeli zadnji teden, kar pomeni, da smo nanj čakali natanko štiri leta,” pove tehnična direktorica cinkarne Nikolaja Podgoršek Selič. Dodaja, da je to zanje potrditev, da so delali prav. Ne nazadnje so v to vlagali ogromne, tudi finančne napore in bili ves čas z argumenti na voljo tudi javnosti. Dovoljenje so dobili, ravno ko so civilne iniciative znova povzdignile glas, češ da je Celje daleč najbolj onesnaženo mesto. A kot poudarja Cvetka Ribarič Lasnik, direktorica inštituta za varovanje okolja, vseh bremen ni mogoče pripisati zgolj cinkarni.

Kot pravijo v cinkarni, gradbenih posegov z namenom širitve proizvodnje titanovega dioksida ta trenutek ne načrtujejo. “Ocenjujemo pa, da je z optimizacijami v procesu mogoče doseči tisto, kar nam okoljevarstveno dovoljenje tudi dopušča,” dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.