Slovenija
2614 ogledov

NIJZ bo moral plačati za Krekove grehe, plačati bo moral tudi sam

Milan Krek Saša Despot
Sodišče ni verjelo Krekovim argumentom, moral bo plačati.

Okrajno sodišče v Ljubljani je ppo poročanju Dela razsodilo, da mora Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaradi kršenja zakona o javnem naročanju pri naročilu izvajanja klicnega centra v času epidemije plačati 40.000 evrov, tedanji direktor Milan Krek pa tisoč evrov, je razsodilo okrajno sodišče v Ljubljani. Sodba ni pravnomočna.

Kot je znano, je NIJZ avgusta 2021 sklenil pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za iskanje kontaktov okuženih s koronavirusom in za izvajanje IT-podpore klicnim centrom. Pogodba je bila vredna 1,97 milijona evrov brez DDV oziroma 2,3 milijona evrov z davkom.

Težava je v tem, da NIJZ, ki ga je takrat vodil Milan Krek, ni ustrezno izvedel postopkov naročanja, je ugotovilo sodišče. Javno naročilo je oddal po postopku s pogajanji brez predhodne objave, a za to niso bili izpolnjeni pogoji, saj ni obstajala skrajna nujnost, ki bi nastala kot posledica nepredvidenih dogodkov. Zato sta NIJZ in takratni direktor storila prekrška, plačati pa morata še 4000 oziroma sto evrov sodne takse, je zapisalo sodišče.

NIJZ je posel oddal podjetju City Connect iz Brežic, ki je bilo registrirano komaj sedem mesecev pred tem.

NIJZ in Krek sta se na sodišču sklicevala na nujnost uporabe tovrstnega postopka zaradi širjenja epidemije, medtem ko predpisanega postopka javnega naročila do jeseni, ko so se slabe epidemiološke napovedi začele uresničevati, ne bi mogli uspešno izpeljati. Sodišče ppa je ugotovilo, da v tem primeru ni šlo niti za nepredvidljiv dogodek niti za skrajno nujnost, ki bi upravičevala oddajo javnega naročila s pogajanji brez predhodne objave. Epidemija covida-19 namreč julija 2021 ni bila nepredvidljiv dogodek, prav tako je bila predvidljiva rast števila okuženih jeseni istega leta. 

Sodba še ni pravnomična, na NIJZ so se nanjo pritožili.

Komentarjev 30
  • Kmodri_ 21:17 27.december 2023.

    Krek bo lahko dobil vlogo Dedka mraza, da bo odplačal svoj dolg!

  • bobubob 21:12 27.december 2023.

    https://www.bitchute.com/video/0xHlMfZtp4b9/ https://img1.wsimg.com/blobby/go/ee2b1b8c-cfee-4d2e-aa2b-4d5b03c510fd/COVID%20VACCINES%20PROOF%20OF%20LETHALITY%20100%20STUDIES.pdf?ref=truth11.com https://uncutnews.ch/covid-schwester-deckt-toedliche-krankenhausprotokolle-auf/

  • bobubob 21:11 27.december 2023.

    Naj vsak plača svoje kazni! Krek je dobival plačo za to, da bi bil strokoven - sedaj pa naj mu jaz, ki sem bil zmerjan, plačujem kazni za njegove rabote? Halo? Globe? Kot da bi Mengeleja oglobili le zato, ker ...prikaži večr je mučil in pobijal z nerazkuženo iglo ! Zapor, zapor si zaslužijo vsi tile, pa še politiki, ki so ščuvali in psihofizično zastrupljali. Še vedno imam pismo PV, naj se grem zastrupit ! In sedaj ta modruje, da ne bo pozabljeno, kar je storil Krek - ne bo pozabljeno, ne njemu in ne Janši!