Slovenija
4377 ogledov

NIJZ odsvetuje to navado na pogrebih

Pokopališče otrok
Priporočila za previdnost na pogrebih.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na pogrebih med drugim odsvetuje prisotnost pevcev. Če bodo ti vseeno prisotni, naj se med njimi in svojci zagotovi največja možna razdalja. Odsvetujejo tudi uporabo kropilnika z blagoslovljeno vodo. Svojcem pa odsvetujejo izražanje sožalja z rokovanjem in objemanjem.

Pogrebne slovesnosti se lahko udeleži le toliko ljudi, kot ji dovoljuje omejitev vlade, so v NIJZ zapisali v priporočilih za pogrebno in pokopališko dejavnost. Trenutno odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih dovoljuje največ 50 ljudi.

Medsebojna razdalja

Svojci si morajo pred vstopom v mrliško vežico razkužiti roke. V vežici morajo vzdrževati ustrezno medosebno razdaljo, izjema so člani istega gospodinjstva. Vanjo naj vstopajo posamezno, v njej pa se zadržujejo kratek čas oz. le toliko časa, kot je nujno potrebno, so zapisali na inštitutu. Roke si naj svojci razkužijo tudi ob izstopu iz mrliške vežice.

V primeru večjega števila pogrebov pa na NIJZ svetujejo, naj med pogreboma mineta vsaj dve uri. Opozorili so še na ustrezno razkuževanje in čiščenje prostorov.

Na inštitutu še poudarjajo, da morajo biti tako izvajalci kot svojci zdravi in brez znakov okužbe dihal, kot so nahod, kašljanje, povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu ter mišicah.

Će je bil pokojni okužen, posebna pravila

V primeru, da je bil pokojnik okužen s koronavirusom ali pa se sumi na okužbo, morajo pogrebniki pri prevozu in pokopu upoštevati pravilnik o prevozu in pokopu posmrtnih ostankov, ki določa pogoje pokopa posmrtnih ostankov oseb, umrlih za nalezljivo boleznijo.

Ob tem pa na NIJZ opozarjajo tudi na splošne ukrepe. Tudi Udeleženci pogrebov naj tako med seboj vzdržujejo ustrezno razdaljo in si umivajo ali razkužujejo roke. Opozorili so še, da je treba upoštevati tudi higieno kašlja. Udeležencem svetujejo še, naj se ne dotikajo obraza preden si umijejo ali razkužijo roke.

Koronavirus v Franciji Slovenija Nove odlične novice o okužbah pri nas, "nevarnih" le še 14 občin

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Cressiola
    Cressiola 01:04 22.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke - B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • djdj 19:17 21.maj 2020.

    Če je bil pokojnik okužen je bil posebno previden s krssto zaprto na zob, še posebej če gre za žarni pokop, ker je baje virus preživel temperaturo, kjer kosti niso ostale?

Sorodne novice