Slovenija
6818 ogledov

NIJZ pojasnjuje, zakaj so nekatere po tvegani zabavi poslali v službo

Ljudje z maskami Epa
Epidemiolog presodi, kateri kontakti so rizični in slednje pošlje v karanteno.

Včeraj smo pisali o zapisu osebe, ki je bila udeležena na zabavi v Cerknici, za katero se je pozneje izkazalo, da se jo je udeležila tudi oseba, ki je bila okužena z novim koronavirusom. 

Poveljnik cerkniške civilne zaščite Matjaž Knap je za Radio Slovenija povedal, da je bilo na zasebni zabavi od 30 do 40 udeležencev, starih približno 30 let. Dobili so usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pri čemer so tiste, ki niso kazali znakov okužbe, z izjemo zaposlenih v zdravstvu in izobraževanju, napotili v službo. Ob tem je izrazil bojazen, da bo okuženih še več.

Balkan koronavirus Okužba na zabavi Slovenija Poslali so jih delat, a so sami plačali teste in bili pozitivni

Nekateri od udeležencev zabave, ki jim ni bila dodeljena karantena, so se po besedah udeleženca zabave samoiniciativno izolirali in odšli na samoplačniška testiranja, ki so se v dveh primerih pokazala za pozitivna na Sars-Cov-2. 

V Cerknici je NIJZ v nadaljevanju ugotovil, da so zbolele mlade osebe okužbo prenesle na dodatne primere. "Do 7. julija smo z območja Cerknice zaznali 13 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 9 v zadnjih 14 dneh," pojasnjujejo pri NIJZ. 

Zakaj ni bilo vročenih več karanten?

Glede na to, da se za osebe, ki prihajajo iz držav, ki so uvrščene na rdeči seznam nevarnih držav, avtomatično odredi karantena, nas je zanimalo, zakaj NIJZ v tem primeru ni odredil karantene za vse udeležence zabave.

Pri NIJZ pojasnjujejo, da je med 26. in 27. junijem 2020 v občini Cerknica zbolelo več mladih oseb hkrati. "Možen je skupni vir, ni pa pojasnjen," razlagajo pri NIJZ. "Epidemiološka služba NIJZ je opravila poizvedovanje in na podlagi pridobljenih informacij ustrezno  obravnavala kontakte za zajezitev širjenja okužbe."

"Epidemiolog je dolžan kontaktirati okuženo osebo. Ta oseba je dolžna, da pove vse kontakte, ki se jih spomni. Epidemiolog lahko nato dela samo na bazi teh podatkov, ki jih dobi od okužene osebe, ne more pa iskati okrog, kdo vse je bil na zabavi. Po tem oceni, kdo je bil v tesnem rizičnem stiku in če ima njegove kontakte, to osebo pokliče ter jo napoti v karanteno.  Vsem ostalim, za katere oceni, da karantena ni potrebna, pošlje navodila, kako opazovati zdravstveno stanje. Testiranje lahko zagotovi lažni občutek varnosti, saj se lahko oseba za pozitivno izkaže šele čez nekaj dni - varna je le karantena.

Epidemiolog osebo kontaktira tudi v primeru samoprijave ter, če presodi, da je kontakt visoko rizičen, uvede karanteno. V veliki množici je visoko rizični kontakt težko oceniti.

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ
 

Pojasnjujejo, da v primeru, ko je pri osebi potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, epidemiolog s stani laboratorija prejme obvestilo o  rezultatu testa in osnovne podatke ter kontakt osebe s pozitivnim izvidom. "Epidemiološka služba nato to osebo kontaktira in opravi epidemiološko anketiranje, kar med drugim vključuje tudi poizvedovanje o osebah, s katerimi je bil oboleli v stiku v času kužnosti," razlagajo pri NIJZ. "Po opredelitvi kontaktov epidemiolog glede na oceno stopnje tveganosti stika zanje predlaga ustrezne ukrepe." 

Osebe, ki niso visoko rizične, prejmejo navodila

Anketirano osebo prosijo za osnovne podatke in kontakt oseb, s katerimi je bila v visoko rizičnem tesnem stiku, saj se v takšnih primerih za učinkovito omejevanje širjenja okužbe in prekinitev verige prenosa zanje predpiše karanteno. "Oboleli podatke o svojih visoko rizičnih tesnih stikih večinoma poznajo in jih tako uspemo pridobiti," razlagajo pri NIJZ. "Te osebe s strani epidemiologa prejmejo tudi podrobnejša priporočila za ravnanje tekom karantene."

Preostalim kontaktom epidemiolog ali oboleli posreduje navodila za ravnanje in opazovanje zdravstvenega stanja. "Pri pridobivanju podatkov o kontaktih zaupamo v iskrenost osebe, ki jih podaja, ter v njeno zavedanje o pomembnosti le-teh za učinkovito ukrepanje, saj lahko le na ta način uspešno zamejimo nadaljnji prenos okužbe in tako zaščitimo ostale." še pojasnjujejo pri NIJZ.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 14:11 10.julij 2020.

    NIJZ - izgovori, izgovori....