Slovenija
10194 ogledov

Nika Kovač: "Po Janševem retvitu se je zgrnilo"

Nika Kovač Saša Despot Nika Kovač
V Inštitutu 8. marec so se odzvali na včerajšnji napad na direktorico Niko Kovač. Obenem so napovedali vstop v novo kampanjo.

Fizični in verbalni napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je bil le zadnji v vrsti mnogih, je uvodoma dejala Alenka Kreč Bricelj. Ob tem je izpostavila lanski incident, ko je v prostore inštituta vdrl moški in jim grozil s smrtjo, podoben incident pa se je zgodil tudi 12. oktobra. “Dogaja se redno in vedno pogosteje /…/ Tega smo se žal navadili,” je povedala Kreč Bricelj.

Najpogosteje je žrtev napada Nika Kovač, žrtve pa so tudi člani inštituta in prostovoljci na terenu. V inštitutu tovrstna dejanja ocenjujejo kot produkt nestrinjanja z njihovimi dejavnostmi.

Maja Koražija, ki je bila včeraj poleg Kovač v času napada, je podrobneje opisala včerajšnje dogajanje. ''Hodili sva po ulici, na poti v pisarno sva se pogovarjali o inštitutu in delu. Kar naenkrat se je starejši moški z vso silo zaletel v Niko, ki jo je odbilo vame. Najprej sva bili zmedeni. Obračali sva se, da bi videli, kdo je ta moški in kaj se dogaja. V tistem trenutku je začel kričati na naju,'' je dejala Koražija.

Moški je s smrtjo grozil psu, dekleti pa sta pobegnili. ''Nika se ni želela obračati, jaz sem se, da sem preverila, ali nama še sledi ali ne. Na srečo se je hitro ustavil, se je pa še vedno drl in grozil. Poklicali sva policijo in šli prijavit dogodek,'' je opisala Koražija.

V Inštitutu izpostavljajo, da so v istem dnevu doživeli več verbalnih napadov in obtožb, pojavili pa so se dvomi v dogodek. Iz njihovih kanalih sporočanja so v inštitutu zbrali številne komentarje in tvite s sovražnim govorom. Ugotovili so, da se napadi stopnjujejo po objavah izpostavljenih oseb, kot so novinarji in politiki, ali po objavah medijev blizu SDS.

Na sodišču teče pet postopkov proti storilcem, ki so Niki Kovač grozili s smrtjo. Eden izmed storilcev je bil obsojen na dva meseca pogojne kazni.

Nika Kovač: "Ne počutim se varno"

Nika Kovač je uvodoma poudarila, da tovrstni napadi ne predstavljajo večine Slovenk in Slovencev, saj so prejeli številne izraze podpore. “Kar se mi je zgodilo, pa je plod sistematičnega širjenja jeze, tvitanja in manipulacije” je dejala.

Dodala je, da se doma ne počuti več varno in da bo po kampanji za referendum za nekaj tednov zapustila državo. ''Trenutno ne uživam v Sloveniji. Težko mi je, ker mora vedno biti nekdo z mano,'' je izdala Kovač.

Policija je včerajšnji dogodek po besedah Kovačeve začela najprej obravnavati kot motenje javnega reda in meru. ''Že v preteklem napadu smo posvetovali z odvetnikom, da vedno pride na policijo z nami. Oseba je vedla, kdo sem, katero organizaciji pripadam. Po opozorilu so začeli primer obravnavati drugače,'' je dodala Kovač.

Napovedala je še, da se bo v kratkem sestala z ministrico za notranje zadeve.

Inštitut 8. marec aktivno vstopa v kampanjo glede zakona o RTV

Inštitut bo sodeloval v referendumski kampanji o RTV, je dejala Kristina Krajnc.

V kampanjo se podajajo s sloganom Zaščitimo drug drugega. “Vidimo, kaj se dogaja v tej družbi. Vidimo, kako se preliva sovražni govor na ulice. To se je zgodilo Niki, to se dogaja našim prostovoljcem. Nasilje se ne dogaja le neposredno, ampak tudi z opomini. To moramo ustaviti,” je še povedala Tija Jakič.

Komentarjev 63
  • Avatar Minovak
    Minovak 10:55 29.oktober 2022.

    Sem povila si zatem desnico po pomoti, saj bila sem v šoku, opazila sem naknadno, v joku, za poškodovano gre levico.«

  • rd2dmk2 20:37 28.oktober 2022.

    hajeyK najprej preveri koliko dobi nevladna organizacija SDS iz proračuna in koliko dobi gasilska zveza slovenije iz proračuna RS, pa mogoče lahko še pobrskaš za društvo diabetikov, pa društvo paraplegikov in tetraplegikov, pa društvo cerebralno prizadith, pa društvo bolnikov z ...prikaži več hemofilijo, pa čebelarska zveza slovenije, a imaš že dostinevladnih organizacij ? in znižanje davkov , pa saj imamo najnižje. za ene ? jih ne plačajo NIČ !

  • martin50 20:56 27.oktober 2022.

    Kar seješ to žanješ tako je bilo in takobo, vse se vrača vse se plača