Slovenija
148 ogledov

Nikamor več ne bo šel sam

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
S tem, ko so poslanci Miru Cerarju podelili mandatarstvo, so mu namenil tudi varovanje. Ob Alenki Bratušek bodo varnostniki še eno leto.

Miru Cerarju, ki bo v naslednjih dneh poskušal sestaviti 12. slovensko vlado, bo odslej na vsakem koraku sledil tudi policist varnostnik. Cerar je namreč v trenutku, ko je bil izbran in je uradno prisegel kot mandatar, postal varovana oseba, ki ga fizično varujejo policisti iz Centra za varovanje in zaščito (CVZ).

Nikoli ne bo odločal sam o tem, koliko jih gre za njim

Koliko policistov varnostnikov bo Cerarja spremljalo, bo odvisno zlasti od lokacije oziroma situacij in dogodkov, ki se jih bo udeleževal. Pred odhodom na določeno prireditev bodo v referatu, ki je zadolžen posebej za Cerarjevo varovanje, varnostniki izdelali oceno morebitne ogroženosti in se na podlagi te odločili koliko varnostnikov ga bo spremljalo. Varovana oseba pa nikoli ne odloča, koliko varnostnikov ga bo varovalo in kako. 

"V CVZ se izdelujejo ocene ogroženosti, ki so rezultat vrednotenja podatkov in informacij, ki se nanašajo na ogroženost posamezne varovane osebe, prostora, objekta in okoliša v določenem obdobju. Prav tako se obravnavajo anonimna in druga pisanja varovanim osebam, ki vsebujejo grožnje in žalitve. Trend teh pisanj je v porastu in je razviden v letnih poročilih policije," poudarjajo na Generalni policijski upravi (GPU).

Z njim tudi v tujino in tudi, če tega ne bo hotel

V policijskih vrstah neuradno napovedujejo, da bo poleg varnostnika, ki bo zadolžen za vožnjo, z njim vsaj en varnostnik. Cerar se namreč odslej lahko prevaža le še v službenih vozilih policije, ki so prilagojena za prevoze varovanih oseb.

"To osebo se varuje po stopnjah varovanja glede na pomembnost funkcije, ki jo opravlja. Varovanje se izvaja po prvi, drugi, tretji ali četrti stopnji ter vključuje ukrepe preventivnega, operativnega, tehničnega in fizičnega varovanja glede na stopnjo ogroženosti. Varovanje organizira, vodi in usklajuje CVZ, glede na obseg varovanja pa pri izvedbi varovanja sodelujejo tudi druge organizacijske enote policije. Po drugi stopnji se varujeta predsednik republike in predsednik vlade Republike Slovenije. Po izteku mandata sta predsednika varovana še eno leto. Predsednika se varovanju ne moreta odpovedati," dodajajo na policiji.

Varnostnika in voznika ima od prvega avgusta, ko je prevzel novo službo, tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez. Varovanje pa bodo, v kompletu z ministrsko funkcijo, kmalu dobili tudi bodoči ministri za obrambo, za notranje in zunanje zadeve. Tudi oni se varovanju ne bodo mogli odpovedati. A za razliko od predsednika Boruta Pahorja in Cerarja, bodo Brglez in bodoči varovani ministri občasno lahko potovali tudi brez spremstva varnostnikov. "Varovanju se ne morejo odpovedati. Imajo pa možnost, da se lahko v razmerah najnižje potencialne ogroženosti odpovejo neposrednemu fizičnemu varovanju v času zasebnih potovanj, vendar so potem varovani z drugimi oblikami varovanja," še poudarjajo na GPU.

Bratuškovi bodo sledili še eno leto

Dosedanjo predsednico vlade Alenko Bratušek bodo varnostniki ne glede na to, da se je od  funkcije poslovila, spremljali še eno leto. To namreč njenim dosedanjim varnostnikom nalagajo pravila policijske uredbe o varovanju oseb.

Komentarjev 4
  • patrijarh 15:33 26.avgust 2014.

    Butl te je spočel.

  • Ivan Pajntar 09:57 26.avgust 2014.

    A ni škoda dnarja, ki bo šel za varovanje Bratuškove???

  • Johan Spohan 07:29 26.avgust 2014.

    Milanček, jokavi butl brez domišljije.