Slovenija
1030 ogledov

Nikar se ne pritožite!

Denar Boštjan Tacol
Sociala. Znižan otroški dodatek, ker je imel partner leta 2009 prihodke.

“Saj ne morem verjeti. Pri odločbi o vrtcu, ki sem jo dobila maja, so za partnerja upoštevali podatke o prihodkih za leto 2009. Leta 2010 je bil brezposeln in ni imel dohodkov, lani pa je odprl s. p. in tudi še nima prihodkov. Jaz sem od 1. februarja na zavodu. Na podlagi podatkov iz leta 2009 zanj in iz leta 2010 zame so nama maja za 50 evrov zmanjšali otroški dodatek in zvišali vrtec. Tako imam zdaj 104 evre otroških dodatkov, kar je moj edini prihodek, vrtec pa me je prejšnji mesec stal 107 evrov,” je ogorčena naša bralka. Pred kratkim so ji na podlagi prihodkov v lanskem letu, ko je še imela službo, zavrnili še prošnjo za subvencionirano malico in kosilo za starejšega otroka, ki že hodi v šolo.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pojasnjujejo, da se ni zgodila napaka. Pri pravicah na letni ravni, kot je otroški dodatek, mora center za socialno delo (CSD) upoštevati dohodke iz preteklega leta glede na datum vložitve vloge. To je bralka vložila decembra lani. Ker podatkov Davčne uprave Republike Slovenije za leto 2010 še ni bilo, je moral CSD vzeti podatke iz leta 2009.

Dodajajo, da zakonodaja CSD izjemoma omogoča izdajo nove odločbe. Ena od izjem je tudi “izguba ali začetek prejemanja dohodka iz dela”, kar pa pomeni, da se odločba ne spremeni zaradi izgube službe, ampak šele po prenehanju nadomestila za brezposelnost, če osebi to pripada. “Posameznik mora sporočiti spremembo in se mu pravica odmeri na novo,” svetujejo na ministrstvu.

Naša bralka se je zoper izdano odločbo pritožila že maja, a odgovora še ni prejela. Na ministrstvu za delo pravijo, da je namesto pritožbe na izdano odločbo CSD o spremembi treba obvestiti z izpolnjenim obrazcem za sporočanje sprememb, ki je dostopen na centrih ali na spletu na www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumentipdf/word/zupjs
obr sporocanje sprememb.doc.

Komentarjev 14
  • kapibara 09:56 05.november 2012.

    Haloooo, v decembru 2011 še niso imelo podatkov DURS-a, kero pohanje je to..!! pa že vse odločbe so bile izdane...!!?? Je pa res, da bi lahko dohodninsko odločbo priložila, kar sama

  • Pikapoka86 13:44 04.november 2012.

    To tud ni pravi primer za čakanje, da ti kdo pomaga... vrtci so pa res ena najosnovnejših stvari, in to, da imaš možnosti vključit otroka tja - po možnosti brez oderuškega plačila - res ni nikakršna pomoč.

  • Pikapoka86 13:39 04.november 2012.

    Ja, delat v socialnem varstvu je pa res bogatija.. Koliko pa po tvojih podatkih znaša plača 'zaposlenega v sociali'?