Slovenija
22 ogledov

Nikoli več ne bo, kot je bilo

Gregor Golobic Zares Žurnal24 main
Golobič: Brez sprememb možne zaostritve do vojaških razsežnosti.

Na današnjem izrednem sestanku evropskih voditeljev v Bruslju se ne bodo pogovarjali le o Grčiji, ampak o prihodnosti evra in Evrope, je prepričan Gregor Golobič, prvak stranke Zares. "Danes se bodo samo na videz pogovarjali o Grčiji. Grčija je le simptom tega, kar se dogaja," je poudaril. Za jesen je napovedal pobudo za začetek razprave v parlamentu o tem, kako lahko na odločitve vpliva tudi Slovenija. Meni namreč, da je slovenska vlada prešibka, da bi to storila sama. "Slovenska politika se s temi vprašanji premalo ukvarja," je dodal. Poudarja, da bi se morala Evropska unija (EU) bolj integrirati  fiskalno, ekonomsko in politično, razpravo o tem pa bi lahko sprožila prav Slovenija. Brez sprememb po njegovem mnenju "ni mogoče izključiti scenarija, v katerem bi se znotraj Evrope napetosti stopnjevale celo do vojaških razsežnosti".

Tako je bil že v začetku maja lani ob prvih razpravah o pomoči Grčiji na vladi pripravljen skep, ki so ga po Golobičevih besedah pripravili nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik, minister za razvoj Mitja Gaspari, finančni minister Franci Križanič in on. V tem dokumentu zahtevajo zaostritev nadzora EU nad izpolnjevanjem določil Pakta stabilnosti in rasti, določitev mehanizmov za izstop iz evroobmočja ter zahtevo, da del odgovornosti za preveliko zadolženost držav prevzamejo tudi banke. "Slovenija ne more Evropi vsiliti drugačne politike, vendar je vprašanje, ali mora biti tiho," je dodal. Čudi ga, da šele danes poteka razprava o odgovornosti bank, ki so Grčiji dajale kredite in s tem omogočile zadolževanje. Del odgovornosti bi morale po njegovem mnenju prevzeti tudi bonitetne hiše, ki so "sodelovale pri zgodovinskih prevarah" z dobrimi bonitetnimi ocenami držav kljub slabemu stanju njihovih financ. "Grčija je bila v sindromu kreditne odvisnosti deležna dilerske pomoči. Dilerji morajo vzeti del odgovornosti nase," je poudaril. Ob tem bi bilo potrebno po njegovem mnenju izvesti tudi stresne teste držav, ne le bank.

Komentarjev 3
  • privat 22:40 22.julij 2011.

    smrt komunizmu..??? kaj blebečeš?? To ni k od komunistov yu...to so fašisti in lopovi..! No na koncu bodo vsi ti fašisti bežali in komunisti jih bojo preganjali in to dobesedno v imenu naroda ne pa v imenu kapitalizma kakor danes

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:05 21.julij 2011.

    Ti bit fukjen,bi rekli uni iz severovzhoda Slo!

  • Bitter Swiftysweet 17:29 21.julij 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES(resnica o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu dan danes) !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" DRZAVI..KDO ...prikaži več SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v GOOGLE tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!