Slovenija
38 ogledov

Nimajo za material

"Problem je, kakšna bo usoda gradbenih podjetij in ali bodo sploh dobila materia Žurnal24 main
Iz ponedeljkove štajerske izdaje tiskanega Žurnala: Vodovod. Ponekod zamuja že tretji mesec. Zgrajen bo za več kot enkrat manj, kot so ocenili projektanti. Župan Kramberger skeptičen.
18,5 milijona evrov je ocenjena vrednost projekta, slovenski gradbinci ga bodo zgradili za malo več kot osem milijonov evrov.

Lenart. “Pri izgradnji sodobne vodovodne infrastrukture v Slovenskih goricah je največji problem eden od treh izbranih izvajalcev, in sicer SCT. Že septembra bi morali začeti dela, pa so samo nekaj malega naredili, zdaj pa nam vsak teden samo obljubljajo, da pridejo. Zamujajo že tretji mesec,” se jezi župan Občine Lenart Janez Kramberger, nosilec projekta Celovite oskrbe severovzhodne Slovenije s pitno vodo – SZ Slovenske gorice.

Zastarelo in potratno
Projekt izgradnje omrežja.
Dvanajst občin v Slovenskih goricah je vključenih v projekt izgradnje vodovodnega omrežja, ki bo rešil najbolj pereče probleme s pitno vodo v tem delu Slovenije. Ponekod je infrastruktura stara tudi več kot 40 let in ni prilagojena današnjim standardom pretočnosti, pogosto se tudi lomijo cevi in prekinja dotok pitne vode. Obstoječi sistem je tudi energijsko potraten. “Zdaj je nekaj čez 30 odstotkov izgub,” pojasnjuje Avgust Zavernik, vodja projekta. Pogodbo o izgradnji so z Občino Lenart, nosilcem projekta, podpisali trije izvajalci, in sicer CPM, SCT in Granit Slovenska Bistrica.

Ni denarja za material
Največja zamuda je pri izgradnji dela omrežja Maribor–Lenart in Lenart–Voličina, prav za ta dva sklopa je zadolžen SCT," pravi Avgust Zavernik, vodja projekta. Župan Kramberger dodaja: “Dobavitelji jim ne želijo dostaviti materiala, ker ne vedo, ali bo plačan.” Vsa gradbena dela bi morali končati do 30. oktobra 2011, rok za izgradnjo dela Lenart–Voličina pa je 30. maj. “To bo težko dosegljivo. Do zdaj so pri SCT pridobili gradbeno dovoljenje in zakoličili gradbene table, to pa je tudi skoraj vse,” dodaja Zavernik. Nekaj težav je tudi na območjih, kjer gradi Cestno podjetje Maribor (CPM), a tam občina podpisuje asignacijske pogodbe. “Mi plačujemo dobavo cevi dobaviteljem, ker drugače ne bi imeli materiala in bi dela stala,” razloži župan.

SCT molči
Vrednost celotne naložbe v Slovenskih goricah je 18,5 milijona evrov, a kot pove župan, so dela za izgradnjo 46 kilometrov cevovodov z vodohrani in drugim oddali za malo več kot osem milijonov evrov. “Nam to ustreza, vendar dvomimo, da bo za ta denar vse izvedeno. In četudi ti zdrava kmečka pamet pravi, da bo to težko zgraditi za omenjeno vsoto denarja, imamo zvezane roke, saj smo dela oddali po zakonu javnih naročil in izbrali smo najugodnejšega,” pravi Kramberger. Zavernik dodaja: “Z aneksi jim bo uspelo samo, če v projektu kaj manjka, drugače pa ne.”

Novinarska vprašanja smo 30. novembra poslali tudi podjetju SCT, kjer so jih dobili, a v skoraj 14 dneh od njih nismo prejeli nobenega odgovora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.