Slovenija
14 ogledov

Niso jim dovolili v Ambrus

Na MDDSZ so nam povedali, da bi lahko družina z dvema otrokoma skupno prejela 74 Žurnal24 main
Pravni zastopnik družine Strojan je vložil kazensko ovadbo zoper neznane policiste, in sicer zaradi kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti.

Pravni zastopnik družine Strojan Aleksander Čeferin je danes na vrhovno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo zoper neznane policiste Policijske postaje Grosuplje, in sicer zaradi kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti. V soboto so namreč trije člani družine Strojan želeli obiskati Elko Strojan, ki od četrtka znova biva na svoji parceli v Ambrusu. Kot je zapisano v ovadbi, policisti trojici niso dovolili priti do zemljišča z utemeljitvijo, da Romi – Strojanovi – ne smejo naprej.


 Aleksander Čeferin © Bobo

 
V ovadbi je med drugim zapisano, da so policisti omenjene tri člane družine – gre za Sandija , Jasno in Miho Marinka Strojan – zaustavili na cesti tik pred Ambrusom. Druge ljudi slovenske narodnosti so medtem mirno spuščali po poti naprej. Policisti PP Grosuplje, ki se niso hoteli predstaviti, so zaradi razlike v narodnosti, rasi in barvi oškodovance prikrajšali za temeljno človekovo pravico do svobode gibanja. Gre torej za kaznivo dejanje kršitve enakopravnosti, ki ga je storila uradna oseba z zlorabo uradnega položaja, je zapisano v ovadbi.

Da Strojanovim niso dovolili nadaljevati poti proti Ambrusu, so potrdili tudi na grosupeljski policijski postaji. Povedali so še, da je trenutno v veljavi omejitev gibanja, ki velja za vse tiste, katerih navzočnost bi lahko povzročila ogrožanje varnosti oziroma nerede. Omejitev velja do preklica.

Del družine, ki znova biva na zemljišču v Ambrusu, je od občine Ivančna Gorica minuli teden prejel odločbo. Ta jim narekuje, da na omenjenem zemljišču ne smejo taboriti oziroma kako drugače bivakirati. Kot je pojasnil župan Ivančne Gorice Jernej Lampret , je odločba v skladu z zakonodajo, ki prepoveduje bivakiranje na območju vodnih virov. Lampret je dejal, da so v odločbi predvidene tudi sankcije, in sicer naj bi bila družina prisilno odstranjena z zemljišča, če z njega ne bo prej odšla sama. V katerem roku naj bi se to zgodilo, Lampret ni želel govoriti. Cesta med Zagradcem in Ambrusom pa po njegovih besedah ni zaprta, temveč je odprta "pod posebnimi pogoji" .

Sicer pa celoten del družine, ki je v četrtek zapustil začasno bivališče v Rojah, ostaja na zemljišču v Ambrusu, kar sta potrdila tako Elka Strojan kot Čeferin. Elka je dejala, da bi morali po zahtevah občine do danes zapustiti zemljišče, vendar ne nameravajo oditi. Povedala je še, da se širijo govorice, po katerih naj bi se danes zbrali Ambrušani in jih poskušali na silo pregnati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.