Slovenija
72 ogledov

“Niso namenjeni nam”

“Zakaj se stotina preostalih evropskih, ruskih in celo kitajskih TV programov sp Žurnal24 main
Televizija. Pirančani opozorili na motnje pri sprejemu italijanskih programov.
Na nas se ni obrnil še nihče. Italijanski programi pa so pomembni, saj tudi tako vzdržujemo stik z italijansko kulturo.
Flavio Forlani, predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti

“Prebivalci našega območja spremljamo italijansko televizijo že več kot pol stoletja – ne glede na narodno pripadnost. Zdaj, v dobi digitalizacije, pa nam je to onemogočeno,” pravi 
Marino Martinčič iz Pirana.

Skupaj s skupino sokrajanov so pristojne s pismom zaprosili za odpravo tehničnih nepravilnosti oziroma nasvet, kako na lastno pest urediti sprejem italijanskih TV programov. Kot pravijo, se že nekaj mesecev slika na zaslonih lomi in zvok prasketa, včasih pa slika obstane ali onemi in je spremljanje programa nemogoče. “Ogorčeni so predvsem starejši občani italijanske narodnosti, ki jim televizija pomeni edino razvedrilo in stik s svetom,” 
dodaja Martinčič.

Pri analognih paketih
Gordon Sluga, direktor Elektronike-KATV, ki pokriva Portorož in Lucijo, pritrjuje ugotovitvam krajanov ter pravi, da se povsod na Obali pri analognih paketih pojavljajo motnje pri italijanskih kanalih Rai 1 in Rai 2.

Moreno Drlink, oskrbnik glavne sprejemne postaje Telemach v Kopru, pojasnjuje, da jim z merilnimi napravami ni uspelo odkriti pravega razloga za težave. “Poskušali smo z zamenjavo sprejemnikov, vendar je bila napaka še vedno prisotna. Predvidevam, da imajo Italijani težave pri kodiranju ali pa še 
testirajo kanale.”

Ni zagotovila za sprejem
Na agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) pojasnjujejo, da je zaradi narave širjenja radijskih valov te programe moč sprejemati tudi zunaj ozemlja Republike Italije. “Vendar glede na to, da italijanski programi niso namenjeni za pokrivanje slovenskega ozemlja, ne more biti nikakršnega zagotovila za kakovosten sprejem,” razlaga Teja Antončič iz Apeka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.