Slovenija
137 ogledov

"Niso pretirano obremenjeni, vsaj ne tako, kot pravijo, da so"

Zdravstveni dom Šiška Žurnal24 main
Pred zdravstvenim domom Šiška je bilo zjutraj opaziti pretežno starejše bolnike in mamice z otroki ter tiste, ki so prišli na laboratorijske preiskave.

urgenca | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je znova ponovila, da je stavka zdravnikov sicer i legitimna, da pa ni upravičena, saj vladna stran izpolnjuje dogovore, ki so jih sklenili z zdravniki. Ker vladna stran tudi ne krši nobenega določila kolektivne pogodbe, stavka ne bo plačana.

Prav tako ministrica ne prevzema odgovornosti za nevšečnosti, ki so jih zaradi stavke morda občutili bolniki.

Zdravniška stavka se je sicer začela ob 7.uri zjutraj. Pred Zdravstvenim domom v Šiški je bilo zjutraj opaziti pretežno starejše bolnike in nekaj mamic z otroci. Preostali so iz stavbe večinoma prihajali po opravljenih preiskavah v laboratoriju, ki je delal normalno.

PREBERITE: Kako bo potekalo delo zdravnikov med stavko

"Opravil sem normalno pregled v laboratoriju, v istem času kot običajno," pove gospod okoli 7.30 ure. "Ni bilo veliko za čakati." Na vprašanje, ali stavko podpira, odločno pove, da ne. "Mislim, da imajo pravic več kot dovolj, zagovarjajo se vedno na nekoga drugega in na to, da jih je premalo zaposlenih. Družinski zdravniki so obremenjeni, klinični pa tako tako. Morda nekateri, od teh, ki jih jaz poznam, niso pretirano obremenjeni, vsaj ne tako, kot pravijo, da so."

Zavrnjen odšel domov

Drugi, ki smo ga srečali pred zdravstvenim domom Šiška, je iz zdravstvenega doma prišel razočaran. "Včeraj sem imel prometno nezgodo in sem bil na urgenci, potem sem šel danes k svoji osebni zdravnici, kjer so mi povedali, da me ne bodo sprejeli, ker stavkajo," pove še malo jezen. "Ne razumem, zakaj pri drugih vratih sprejemajo paciente, mene so pa zavrnili. Rekli so, naj pridem jutri, če bo hudo. Računal sem, da me bodo sprejeli, ker me noga res boli. Sestra je rekla, naj grem domov počivat."

V trafiki precej manj strank

"Kaj pa vem, ali je upravičena ali ni, je pravica verjetno," pove gospa, ki je pripeljala starejšo gospo v laboratorij. Še en gospod pa: "Kaj pa vem, plače imajo dobre, bi pa radi imeli še večje. Jaz bi tudi imel večji penzion, pa ga ne morem imeti."

Gospa v trafiki pred zdravstvenim domom ugotavlja, da je ljudi bistveno manj kot običajno. "Do sedaj sem imela morda deset strank," pove okoli osme ure zjutraj. "Upam da jih bo pozneje kaj več."

Prav tako so se zdravniku v Zdravstveni dom Center  odpravili le redki starejši bolniki. "Danes v zdravstvenem domu na Metelkovi ni skoraj nobenega pacineta, če že, so to le redki starejši občani," je povedala Urška Godec in Zdravstvenega doma Ljubljana.

Starša enoletne deklice, ki sta zapuščala Zdravstveni dom Center, sta povedala, da so bili naročeni za pregled pri pediatru in so ga tudi opravili. Čakali niso nič dlje kot običajno, je pojasnila dekličina mama.

Obvestilo o prestavitvi pregleda ga ni doseglo

poliklinika | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Hodniki ljubljanske poliklinike so sicer danes veliko bolj prazni kot običajno na delovni dan. Nekatere čakalnice so bile dopoldne popolnoma prazne, drugod je bilo mogoče srečati enega ali dva čakajoča.

Moški srednjih let, ki je zapuščal polikliniko, je povedal, da je prišel na pregled, na katerega je bil naročen, a so ga na oddelku prenaročili na prihodnji teden. "Rekli so, da so mi poslali telegram z obvestilom, da je moj pregled prestavljen, a jaz ga nisem dobil," je dejal.

Gospa, ki je ravno prihajala v čakalnico kardiološke ambulante, je pojasnila, da je v sredo telefonsko preverjala, ali bo njen današnji pregled zaradi stavke morda prestavljen, a so ji pojasnili, da bo normalno pregledana. Tudi starejši gospod, ki je odhajal iz ambulante za angiografije, je pregled opravil brez kakih zapletov.

Obravnavajo le nujne primere

Zdravniki bodo danes poskrbeli le za tiste bolnike, ki so jih v skladu z zakonom o zdravniški službi dolžni obravnavati kljub stavki. To so vsi nujni primeri oziroma bolezenska stanja, katerih opustitev zdravljenja bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt.

Poleg tega opravljajo vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let, ter vse zdravstvene storitve, povezane z nosečnostjo in porodom. Kot so

Na urgenco ni navala

urgenca | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na Splošni nujni medicinski pomoči zaradi stavke ne opažajo bistveno povečanega števila pacientov glede na običajne dneve. Delo na urgenci tako zaenkrat poteka brez posebnosti, z normalnim številom zaposlenih. Tudi čakalne dobe so znotraj običajnih predvidenih časovnih okvirov.

Stavka okoli 5000 zdravnikov

Bolnikov je manj tudi tam, kjer zdravniki sploh ne stavkajo. Podatke o tem, koliko jih pravzaprav stavka, pa je težko pridobiti. Po informacijah Fidesa se bo 24-urni stavki pridružilo okoli 5000 zdravnikov. Stavkovne zahteve sindikatov so potrditev standardov in normativov za zdravniško delo ter dvig zdravniških plač na razmerje ena proti tri s povprečno plačo. Stavki Fidesa se pridružujejo tudi družinski zdravniki iz sindikata Praktik.Um.

dežurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • peromornar 13:00 28.maj 2015.

    -dragi moj "državljan", a si s hruške padel? Primerjaš trgovino (sadje, zelenjavo) z zdravjem državljanov ! Se pa strinjam s tabo da je NUJNO prepovedati delo zdravnikov v zasebnem sektorju v spregi z delom v "socialnem zdravstvu". Ergo, a hočeš ...prikaži večš biti privat? V redu, samo tedaj ne boš koristil resurse bolnišnic in sedel na dva stola, a ne? Ali privatna praksa ali delo v zdravstvu, sredine ni! A kar zadeva Švico (kaj jo radi omenjamo in se slinimo), Nemčijo (ah te tako priiidni švaboti), Avstrijo in na koncu Švedsko pa...malo bodi bolan pa se odpravi v te pravljične dežele, boš ugotovil, da je "servis" sorezmeren tvoji denarnici. Mi imamo sanjsko socialno zdravstvo, treba je samo porezati razne sindikaliste Fidesa na čelu z onim Kuštrinom, predstojnike klinik ki bi še toalet papir ukradli (če bi se dalo), lenuharje od zdravnikov ki zamenjajo domačo posteljo z posteljo v bolnišnici in za to dobijo debele nadure in na koncu še onega sluzota od šefa zdravniške zbornice. Tega ko vidim mi sl

  • drzavljan 12:10 28.maj 2015.

    Zakaj večina Slovencev tako napačno razmišlja. Saj to je neverjetno, kot da nismo normalni. Zakaj bi komu z zakonom omejevali stavko ?Vse to rešiš s konkurenco kakor imajo to vse ostale normalne države. Zakaj v Mercatorju ne štrajkajo ? ...prikaži več Zato ker bodo ljudje šli v Špar.Potem naša zabita politika že 20 let študira kako meriti produktivnost zdravnikov. NI JE POTREBO MERITI ! Zakaj v trgovinah na državni ravni ne merimo produktivnosti blagajničark ali avtomehanikov. Zato, ker privatni lastnik ne bo toleriral nedela. Zakaj ? Zato ker bo tako izgubil zadovoljne stranke. Stranke so v tržnem gospodarstvu kralji. Zato to tudi tako odlično funkcionira (pa ne mi dajati za primerjavo ZDA, kjer v zdravstvu tako kot v bančništvu ni konkurence saj je bila omejena z zakonodajo; lobiji so ustvarili oligopole ). Deluje pa v Švici, Nemčiji, Avstriji, Švedskem itd.Je pa z zakonom potrebno prepovedati delo javnih zdravnikov v zasebnem sektorju. Naj v javnem sektorju pijejo kavico do

  • xy 11:49 28.maj 2015.

    Naj država omeji zdravnikom pravico do stavke, kot je to naredila vojakom, policistom in drugim. Naj tudi oni štrajkajo v prostem času. Ukinejo naj jim 24 oz. 48 urna dežurstva kjer lahko spijo in naj delajo kot medicinske sestre in ...prikaži več bratje v 3 izmenah pa takoj ne bomo imeli nemogočih čakalnih vrst , pa še delat naj začnejo ob uri za službo kot ostali delavci ne pa šele po kavici namesto ob 7.00 uri ob 9.00 uri pa bo ( noben delavec si ne more privoščit, da ne začne delat ob uri in da ga par ur ni na delovnem mestu, hitro dobi knjižico). Dežurstva imajo tudi med spanjem plačana kot da delajo, pripravljenost imajo bolje plačano kot ostali poklici, nadure majo plačane ko jih medicinske sestre nimajo, nadur imajo več kot je zakonsko dovoljeno, ne upoštevajo konkurenčne klavzule in popoldne delajo za privatnike (ni čudno da so potem preobremenjeni), kjer moraš če hočeš biti normalno pregledan bogato plačat. Res mali bogovi, bogato plačani iz našega denarja za malo dela, od ubogega delavca p