Slovenija
44 ogledov

Niso se tako dogovorili

Takole je videti na novo postavljena kletka, ki ovira prehod sprehajalne poti ob Žurnal24 main
Dostop. Kletka, ki jo je postavil najemnik, ovira prehod ob morju.

Priljubljena sprehajalna pot ob morju med Valdoltro in Debelim rtičem je polna ob vseh letnih časih in ob vsakem vremenu, te dni pa je prehod oviran.

“Kovinska kletka nam onemogoča normalno pot ob morju, ob oseki z veliko spretnosti še gre, ob plimi pa ne,” so nas opozorili bralci iz Ankarana, za katere je pot ob morju del vsakodnevne rekreacije.

Tudi vodni športi
Najemnica Alex Devetak razlaga, da bodo k gostinski ponudbi letos dodali vodne športe, za kar imajo tudi potrebna dovoljenja. “Kletko smo postavili zato, da bomo zvečer lahko varno zaklenili skuterje, katamaran, kanu ...” našteva Devetakova. “Miro (najemodajalec, op. a.) nam je dovolil postavitev kletke, če se bo le dalo hoditi mimo,” še razloži.

Najemniki najemnikov
Kamp. Med domačini je še vedno imenovan kar študent in je v lasti Javnega zavoda Študentski domovi v Ljubljani. Ti so ga oddali v najem Centru šolskih in obšolskih dejavnosti. “Idejni načrti za kamp so narejeni, zataknilo pa se je pri denarju, saj sta gradnja in adaptacija odvisna od dotacij države,” razlagajo in dodajajo, da so ga zato oddali podjetju Freetime, ki je v lasti Miroslava Koljenšiča.

Pot bo prehodna
Ko smo Miroslava Koljenšiča (lastnika podjetja Freetime ter najemnika in najemodajalca spodnjega dela študentskega kampa) poklicali, je povedal, da se strinja s pripombami sprehajalcev. Končnima najemnikoma je naročil, naj naredita vsaj stopnice, da bodo ljudje lahko neovirano šli mimo. Na koncu nam je v pogovoru v petek zagotovil: “Še danes bom ukrepal in zahteval, naj del kletke, ki dejansko ovira prehod, odstranita.” Do nedeljskega zaključka redakcije tega niso storili.

Morje je javno dobro
Voda, še posebno pa morje, je javno dobro. Zato je treba zagotoviti “najmanj prost dostop do morja in omogočiti zadrževanje na priobalnem zemljišču”, tudi če se želite kopati, poudarjajo na ministrstvu za okolje in prostor. Po veljavni zakonodaji upravljavci naravnih kopališč ne smejo postavljati stalnih ali začasnih objektov oziroma drugih ovir, ki bi preprečevale prost prehod ob morskem 
dobrem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.