Slovenija
30 ogledov

Nižje kazni za prekrške še korak bližje

Zvonko Černač Anže Petkovšek
Odbor državnega zbora za infrastrukturo in prostor med drugim podprl tudi novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki znižuje kazni za manjše prometne prekrške.

Novelo obravnavajo po skrajšanem postopku. Opozicija je očitala predvsem prehiter način sprejemanja sprememb zakona manj kot leto dni po njegovi uveljavitvi, kar po njihovem mnenju ne omogoča razprave. 

Mirko Brulc iz stranke SD je dejal, da gre pri zniževanju kazni za "koketiranje z javnostjo" in nabiranje političnih glasov.

Del namenjen polnjenu proračuna

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač pa je zavrnil očitke o hitenju in opozoril, da je bila javna razprava o vseh spremembah izvedena ter je bila po njegovem mnenju tudi kakovostna. Poudaril je, da se bo raven prometne varnosti ohranila. "Tam, kjer ostaja potencialna nevarnost ogrožanja, kazen ostaja enaka," pa je očitke zavrnil Černač. V primeru določenih manjših prekrškov se je namreč izvajanje zakona po njegovem mnenju sprevrglo v "polnjenje proračuna".

Predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa sicer prinaša blažje sankcioniranje voznikov, ki so zaloteni pri storitvi manjših prekrškov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.