Slovenija
37 ogledov

Nižje notarske storitve in sodne takse

"Pripravili bomo zahtevke za vračilo neupravičenih odtegnjenih zneskov," je deja Žurnal24 main
Notarska storitev za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo bo po novem nižja, je napovedal minister Aleš Zalar.

Pojasnil je, da bo za nepremičnine, vredne med 14 in 137 tisoč evrov, notar ali odvetnik za vpis v elektronsko zemljiško knjigo po novem lahko računal 37 evrov, za nepremičnino med 138 in 200 tisoč pa 60 evrov. Omenjene tarife določa minister, ki se je o tem tudi že pogovarjal z notarsko zbornico.

Nove tarife so sicer del paketa prenove postopkov vpisa v zemljiško knjigo. Po zakonu o zemljiški knjigi, ki ga je vlada sprejela in poslala v državni zbor, bo vpis v zemljiško knjigo le še elektronski. Vložiti ga bo mogoče pri notarjih in odvetnikih. Zalar je pojasnil, da bo to povečalo pravno varnost, saj se bo tako zmanjšalo število nepopolnih ali celo zavrnjenih vlog.

Je pa Zalar napovedal prehodno obdobje treh let, ko bo predlog za vpis v zemljiško knjigo mogoče oddati tudi na sodišču in mu bo tam referent pomagal. Poslovanje zemljiških knjig bo tako po novem praktično 24-urno, je še povedal Zalar, saj bo vpis mogoč kadarkoli.

Znižujejo pa se tudi sodne takse v zemljiškoknjižnih zadevah. Najvišje so zdaj znašale tudi do 5.500 evrov, zdaj pa se bodo gibale od 10 pa do nekaj deset evrov in bodo odvisne od velikosti nepremičnine. Zalar je pojasnil, da je razlog elektronizacija zemljiške knjige, zaradi česar ima sodišče bistveno manj dela.

Bistveno nižje pa bodo tudi sodne takse za predloge za stečaj in prisilne poravnave. Ob vložitvi predloga za stečaj je lahko sodna taksa znašala do 73 tisoč evrov, za prisilno poravnavo pa 42 tisoč evrov. Zdaj bo ta taksa lahko le do dva tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.