Slovenija
2498 ogledov

"Njihov edini greh je bil, da so opozarjali na nepravilnosti"

Park Škocjanske jame Žurnal24
Med devetimi opuščenimi tudi priznana strokovnjakinja in dolgoletna sodelavka.

Odpuščena mednarodno priznana strokovnjakinja

Primorske novice poročajo, da je uprava Javnega zavoda Park Škocjanske jame devetim zaposlenim odpovedala delovno razmerje, kot je pojasnil direktor Stojan Ščuka, iz poslovnih razlogov.

Med devetimi odpuščenimi je tudi mednarodno priznana Unescova strokovnjakinja za zavarovana območja mag. Vanja Debevec, ki je sicer tudi članica svetovne komisije za zavarovana območja (IUCN) in nacionalna kontaktna točka za sodelovanje s to komisijo. V okviru mednarodnih programov MAB - Človek in biosfera pa je v Parku več let vodila projekt mreženja šol z območja parka. Tako so se še pred nekaj leti na Facebooku pohvalili z njenim delom.

Na novo naj bi organizirali delovni proces

Kot poročajo Primorske novice, poleg tega v Javnem zavodu Park Škocjanske jame trem delavkam na porodniškem dopustu ne bodo omogočili vrnitve, en zaposlen gre v pokoj, ena delavka pa naj bi zamenjala službo. Po kakšnih kriterijih so odpoved dobili ostali štirje in na kakšnih delovnih mestih so bili, novinarji niso izvedeli.

"Delodajalec je na novo organiziral delovni proces tako, da delo odpuščenih lahko opravljajo tudi drugi zaposleni, ki lahko vsa dela opravljajo v svojem delovnem času," je za Primorske novice dejal Ščuka. Pred odpuščanji naj bi pripravili novelacijo letnega plana in iz aktivnosti črtali investicije, investicijsko vzdrževanje, tisk publikacij, raziskave, monitoringe, stroške zaposlitev honorarnih delavcev in študentov ter podobno. Prav to naj bi bila po njegovih besedah podlagah za odpovedi iz poslovnih razlogov

Z odprtimi rokami naj bi sprejeli argument, povezan z epidemijo

Odpuščanja sicer ostro obsojajo tudi obalni sindikati. Generalni sekretar Damjan Volf je za Primorske novice pojasnil, da so "delodajalci 'z odprtimi rokami' sprejeli argument, ki jim ga je na pladnju ponudila koronakriza, da imajo zaradi razglasitve epidemije v Sloveniji izrazito zmanjšano poslovanje in s tem pravno vzdržne argumente za odpovedi pogodbe zaradi poslovnega razloga, kljub večmilijardnim vložkom države za ohranitev delovnih mest".

Dodal je še, da gre za zlorabe odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, "ko se gre v namere odpuščanja brez milosti za zaposlene, katerih edini greh je bil, da so že v preteklosti pred epidemijo opozarjali na nepravilnosti oziroma zasledovali veliko strokovnost svojega opravljenega dela".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Covid_1984 21:47 29.junij 2020.

    odpuščeni naj se zahvalijo tehnokratom na nijz in ostalih sorodne vrste greznicah, ki so v svojih blodnjah dosegli uničenje gospodarstva. hvala vam bedniki