Slovenija
40347 ogledov

V teh podjetjih bodo odpuščali

koronavirus proizvodnja Epa
Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) je bilo prejšnji mesec v Sloveniji registriranih 90.415 brezposelnih oseb, kar pomeni, da je v prvih petih mesecih brez dela ostalo kar 46.655 ljudi. To je za 50,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Zmanjšanje zaposlovanja je moč pričakovati v podjetjih, ki so vezana na avtomobilsko industrijo, ter v predelovani dejavnosti.

V Fraportu Slovenija naj bi odpustili četrtino zaposlenih

Da bodo odpuščali, so konec prejšnjega tedna napovedali tudi v Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem. Pogovori med upravo in sindikati naj bi stekli ta teden, slednji ob napovedi obsežnega odpuščanja računajo tudi na pomoč države.

Po neuradnih podatkih naj bi odpustili 120 ljudi, kar predstavlja približno četrtino vseh zaposlenih. Da v podjetju praktično ni več agencijskih delavcev in študentov ter so ostali le še redno zaposleni, je za STA pojasnil predsednik Svobodnega sindikata Aerodrom Ljubljana Klemen Lavrič.

V Steklarni Rogaška bodo odpuščali po fazah

Prejšnji teden je prve odpovedi pogodb o zaposlitvi začela vročati tudi Steklarna Rogaška. Čeprav so sprva napovedali, da bo odpuščenih do 200 delavcev, jim je z izvajanjem mehkih metod to število uspelo zmanjšati na 137. 53 delavcev bodo odpustili po mehki metodi, so prejšnji teden za STA povedali v steklarni.

Odpovedi bodo delavci prejeli v dveh fazah, prejšnji teden jih je odpoved prejelo 81, septembra pa še dodatnih 56. Za vse, ki bodo podjetje zapustili, naj bi steklarna organizirala delavnice, na katerih jim bodo s pomočjo podjetja Invel nudili pomoč prek motivacijskih delavnic in individualnega svetovanja.

V Gorenju naj bi vseeno odpustili manj delavcev, kot so sprva napovedali

Tovarna Gorenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na seznamu presežnih delavcev v družbi Hisense Gorenje Europe je 46 zaposlenih, ki bodo v prihodnjih dneh dobili odpovedi pogodb iz poslovnega razloga. V družbi so sicer predvideli, da bodo število zaposlenih zmanjšali za 155, in tej številki se bodo skušali približati s t. i. mehkimi metodami, so za STA prejšnji teden pojasnili v Hisense Gorenju.

Po aprila letos napovedanem odpuščanju v Hisense Gorenju je program presežnih delavcev za Hisense Gorenje Europe prvi sprejeti program. Predvidoma konec junija bo še za družbo Gorenje, za invalidsko podjetje IPC programa ne bo, ker bo število odpovedi iz poslovnih razlogov manjše od 29. Za družbo Gorenje Gostinstvo pa za zdaj tudi še ni znano, ali bo potrebno pripraviti program presežnih delavcev ali ne, so navedli v Gorenju.

S postopkom razreševanja presežnih delavcev v štirih družbah v Sloveniji je skupina Hisense Europe začela konec aprila. Takrat so napovedali, da naj bi od 5580 zaposlenih bilo presežnih 828 delavcev, in sicer v proizvodnem podjetju Gorenje 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v invalidskem podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45.

Kasneje so se nekatere številke spremenile, tako da naj bi po zadnjih podatkih, ki so jih podali prejšnji teden, v proizvodnem podjetju Gorenje namesto prvotno predvidenih 544 delo izgubilo 327 delavcev, v invalidskem podjetju IPC pa bo število odpovedi namesto prvotno predvidenih 84 manjše od 29.

Koliko zaposlenih bodo odpustili v podjetju Akrapovič, ni znano

Ivanški izdelovalec izpušnih sistemov Akrapovič, ki ima v Ivančni Gorici in Črnomlju več kot 1000 zaposlenih, bo moral poslovanje prilagoditi padcu naročil in prodaje, so za STA konec prejšnjega meseca sporočili iz podjetja. Podjetje se bo razmeram, nastalim ob epidemiji, prilagodilo tudi z zmanjšanjem števila zaposlenih. Koliko ljudi bodo odpustili, niso pojasnili. Po neuradnih informacijah v Črnomlju pa naj bi se govorilo o odpuščanju sto in več zaposlenih, poroča STA.

Akrapovič in robot Kriza Slovenija Akrapovič v odpuščanje

Odpuščali naj bi tudi v panogi igralništva

Kot so prejšnji teden poročale Primorske novice, naj bi v igralnem salonu Fortuna v Rožni Dolini že odpustili devet zaposlenih od skupno približno 50 redno zaposlenih, v verigi igralnih salonov Admiral pa so po njihovih neuradnih informacijah število zaposlenih precej zmanjšali že pred časom. "V družbi Hit svojega črnega scenarija, ki najbrž obstaja, ne razkrivajo," dodajajo novinarji Primorskih novic.

Že konec aprila so poročali o tem, da je podjetje Novo Investicije, ki upravlja z devetimi igralnimi saloni Admiral v Sloveniji in je v lasti avstrijskega igralniškega velikana Novomatic, po neuradnih informacijah odpustilo približno 50 zaposlenih, od teh 32 samo na Primorskem, v Novi Gorici, na Kozini, Škofijah in v Portorožu. 

23 delavcev so odpustili že aprila

Že 24. 4. pa so se v družbi Tab Mežica zaradi velikega upada naročil, ki je posledica epidemije novega koronavirusa in s tem zmanjšane proizvodnje, poleg ostalih ukrepov odločili za odpoved iz poslovnih razlogov 23 delavcem. Kot so takrat dodali, je usoda nadaljnje proizvodnje negotova.

Boxmark bo po zgledu Revoza prekinil sodelovanje z zaposlitveno agencijo

Govorice, da naj bi podjetje Boxmark odpustilo okoli 200 delavcev, ne držijo, je za TV Slovenija povedal direktor tekstilnega podjetja iz Kidričevega Marjan Trobiš. Potrdil pa je, da bodo prekinili sodelovanje z zaposlitveno agencijo, preko katere so najemali okoli 200 delavcev.

Z agencijskimi delavci so sodelovanje že prejšnji mesec prekinili tudi v Revozu, nekaj delavcev pa se je predčasno upokojilo. Skupaj so ukinili nekaj več kot 400 delovnih mest.

Odpuščali bodo tudi mali gospodarstveniki

Kot pravijo v Obrtno podjetniški zbornici Slovenije (OZS), naj bi odpuščala kar tretjina malih gospodarstvenikov. Posledice epidemije, sodeč po anketi OZS, občuti 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov.

dezurni@zurnal24.si

Restavracija Pol milijona brezposelnih Svet V Avstriji največ brezposelnih od leta 1946
 

Komentarjev 4
  • Avatar Mendizella
    Mendizella 01:01 10.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • mph 20:56 09.junij 2020.

    Za reševat z odpuščanjem zadošča osnovnošolska izobrazba vodilnih, pa dosti ceneje bi bilo za vrnilo. Jaz bi vse take vodilne na cesto in jim potem tem nudil "motivacijske" in podobne delavnice. Za kozlat nesposobnost.

  • bogdan76 14:05 09.junij 2020.

    levica naj kar protestira samo na kraju more negdo tudi delati.Prazen želodček tudi protestirati ne more četudi je rudeč. Buteljci kar hitro na bičikleto.