Slovenija
565 ogledov

NKBM z grozilnimi pismi, ki jih ne znajo razložiti

poštar pošta
1/2
Anže Petkovšek
Nova KBM je razposlala dopis, v katerem nekatere uporabnike nekdanje PBS obveščajo o odstopu od pogodbe in pri tem zahtevajo 40,87 evra. Na banki pri tem ne pojasnjujejo, kako so ti stroški nastali in zakaj jih zaračunavajo.

Petindvajsetletiku iz Osrednje Slovenje, ki želi ostati anonimen, so starši na Poštni banki Slovenije (PBS) leta 2002 odprli hranilno knjižico, da bi mu občina lahko nakazala nagrado za sodelovanje na natečaju v višini 2.800 tolarjev. Računa sam ni nikoli uporabljal in je nanj pozabil vse do minulega tedna, ko mu je Nova KBM, ki je letos prevzela in pripojila PBS, poslala obvestilo o ukinitvi računa. V banki v obvestilu navajajo, da ga "zaradi dodatnih stroškov, ki bodo nastali v postopku sodne izterjave dolga" pozivajo, da v odpovednem roku poravna obveznosti v višini 40,87 evra skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.

Zakaj so mu račun ukinili oziroma zakaj mu zaračunavajo omenjeni znesek, na Novi KBM v dopisu niso navedli. Še več, ko je naš sogovornik poklical na dopisu navedeno telefonsko številko, mu niso znali pojasniti, zakaj ga terjajo za 40,87 evra, ampak so mu le povedali, da gre za "stroške, ki so nastali z računom". Ob tem mu je referentka dejala, da naj zneska zaenkrat še ne poravna, saj mu bodo dodatna pojasnila poslali v roku 60 dni.

Da bo absurd še večji, je le dan po grozilnem pismu z enostransko odpovedjo pogodbe 25-letniku Nova KBM na dom poslala dopis, v katerem so ga nadvse prijazno seznanjali z njihovimi ugodnimi paketi in možnostmi, ki jih ponujajo za mlade in študente.

Banka se je zavila v molk, sprejemajo "potrebne aktivnosti"

Na naša vprašanja, komu in s kakšnim namenom so omenjena grozilna pisma z obračunanimi "stroški" pošiljali, na Novi KBM niso odgovorili, odzvali le s skopim pojasnilom: "V Novi KBM že sprejemamo potrebne aktivnosti, da bomo strankam, ki so prejele obvestila, zagotovili natančnejše informacije in dodatna pojasnila, o čemer jih bomo neposredno obvestili."

Po pojasnili Banke Slovenije je enostranski odstop od pogodbe in posledično zaprtje transakcijskega računa bankam dovoljen, če pri tem upoštevajo pogoje, določene v pogodbi, odpovedni rok pa mora biti v skladu z zakonom o plačilnih storitvah in sistemih dolg najmanj dva meseca. Slednjega je banka upoštevala, a neznanka ostaja znesek 40,87 evra, ki ga želi zaračunati Nova KBM. Tudi če bi banka našemu bralcu želela zaračunati zaprtje hranilne knjižice, je cenik PBS za ukinitev vpogledne hranilne vloge za to predvideval le 7,80 evra stroška. 

barbara.erzen@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 21
  • abcabc 21:12 09.oktober 2016.

    usi se zbrat pa zakurit stavbo v kateri je poslovalnica lopovske NKBM

  • cogocogo 17:35 06.oktober 2016.

    kaksen nateg teh bankirjev ,,se en dokaz da so v nasih bankah zaposlene barabe in zlocinci ,,na vse nacine bi se radi polastili nasega denarja ,,v mojem kraju so odprli novo poslovalnico nkbm in jo tudi zelooooooo hitro zaprli ,,vecina ...prikaži veča domacinov je prav bojkotirala to zlocinsko zdruzbo ,,tako se jim je mudilo da se pohistva niso odnesli ,banda pokvarjena,,,\s\ssedaj ko zapira poslovalnice tam kjer je posta ,,\s\srabijo nadomestilo za vlozen denar v te zaprte poslovalnice in to je to kar delajo ,,pokvarjenosti jim res ne zmanjka

  • Zmago 14:37 06.oktober 2016.

    http://www.zurnal24.si/kaj-so-vse-te-nove-banke-clanek-274669