Slovenija
19510 ogledov

NLB centrom za socialno delo več let napačno poročala

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
NLB je napačno poročala centrom za socialno delo. Domače delnice so se pri odločanju o pravicah iz javnih sredstev (otroški dodatki, subvencije za vrtec, štipendije …) upoštevale dvakrat.

Pred dnevi smo poročali, da so centri za socialno delo pri odločanju o otroških dodatkih in drugih pravicah iz javnih sredstev dvakrat upoštevali slovenske delnice.

Dogovor je, da družbe za upravljanje in banke, pri katerih je mogoče imeti trgovalni račun za delnice, poročajo le o tujih delnicah, o domačih pa KDD. A pri poročanju je prišlo do napake, napačno je poročala NLB, kjer ima trgovalni račun okrog 32 tisoč ljudi. Napaka je trajala več let, saj je premoženje v slovenskih delnicah v odločbi, ki smo jo videli, podvojeno že vsaj maja 2018.

NLB: Vsem se iskreno opravičujemo

Na NLB so priznali, da so napačno poročali. "Analiza izmenjave podatkov s konkretnim odjemalcem E-sociala je pokazala, da podatek o domačih vrednostnih papirjih v določenih primerih ni bil izključen in je posledično prišlo do njegove podvojitve, saj ga E-sociali posreduje tudi KDD. Napako smo nemudoma odpravili. Vsem, ki so zaradi tega imeli nevšečnosti, se iskreno opravičujemo," so sporočili.

V kakšnih primerih je prišlo do napake in ali je do napake pri poročanju prišlo pri vseh, ki imajo trgovalni račun pri NLB, niso odgovorili, prav ta ne, kako dolgo so napačno poročali.

CSD Šiška Množična napaka Slovenija Otroški dodatki, štipendije in druge pravice: premoženje so upoštevali dvakrat

Na ministrstvu za delo so "bili seznanjeni, da je v nekaterih primerih s strani bank oziroma banke prišlo do pomote pri pošiljanju podatkov, in sicer so tudi banke posredovale podatke o lastništvu slovenskih vrednostnih papirjev. V takem primeru je prišlo do podvojenega prikazovanja istega premoženja," so nam odgovorili in dodali še, da zaposleni na centrih za socialno delo te napake ne morejo zaznati, da so to opazili prejemniki odločb in da se je zadeva razjasnjevala v pritožbenem postopku. 

Pravijo, da so obvestili, nič pa, kdaj 

Pri drugih bankah in borznoposredniških družbah, kjer imajo ljudje lahko delniške trgovalne račune, napak pri poročanju niso zaznali. "V konkretnih postopkih je bilo zaznano posredovanje podatkov le s strani enega podatkovnega vira, ki pa je bil v zvezi s tem ustrezno opozorjen," pravijo na ministrstvu.

Tudi na NLB pravijo, da so bili o napaki obveščeni, a so nam, ko so prvič poizvedovali, ali je pri njih pri poročanju o premoženju prišlo do napake, odgovorili le, da je "zakonodajalec tisti, ki pove, katere podatke zbira in obdeluje ter na kakšen način," nič pa o tem, da so bili o napaki obveščeni in da jo odpravljajo oziroma so jo odpravili.

"Nova KBM poroča v skladu s predpisanimi zahtevami oz. standardi - samo o tujih vrednostnih papirjih. Kakšne napake pri tem nismo zaznali."

Roki za pritožbo najbrž še niso potekli

Največ odločb poteče avgusta, saj vpis otroka v šolo ali vrtec pomeni spremembo, zaradi katere se izda nova odločba. Vsi ti starši se v primeru napake pri poročanju o delnicah še lahko pritožijo. Časa za pritožbo je namreč več kot mesec dni.

Pritožiti se je sicer treba v roku 15 dni od vročitve odločbe, a se za dan vročitve šteje 21. dan od dneva odpreme odločbe, ki je praviloma označen na prvi strani odločbe. Odločbo se navadno prejme v roku dveh dni od odpreme.

Kdor je odločbo prejel na primer 11. septembra in ima rok odpreme 9. september, ima čas za pritožbo skoraj do srede oktobra.

Tak je vpliv premoženja na dohodek družine

Podvojeno premoženje v slovenskih delnicah ima sicer sorazmerno majhen vpliv na uvrstitev v dohodkovni razred.

Denar, štetje denarja Slovenija Kako je CSD iz 16 evrov višje plače nakuhal tisoč evrov na leto

Če je vsega premoženja, ki ga ima družina, manj kot 19.306,64 evra, se to sploh ne upošteva, saj se skladno z zakonom premoženje zniža za 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka. Od tega, kar ostane, pa se izračuna fiktivni dohodek, to so fiktivne obresti od tega premoženja. Upoštevajo se povprečne obresti na depozit nad eno leto, ki pa so trenutno zelo nizke, 0,40 odstotka.

Podvojene delnice v vrednosti tisoč evrov torej pomenijo štiri evre dodatnega letnega prihodka družine, deset tisoč evrov 40, 50 tisoč evrov pa 200 evrov dodatnega letnega prihodka družine. Ni izključeno, da je za koga to pomenilo, da je padel v višji razred in prejemal manj otroškega dodatka, dražje plačeval vrtec ali ni bil upravičen do štipendije.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar vec
    vec 09:08 04.oktober 2019.

    Iskreno opravičilo naj bode dovolj tudi ko nekdo ni sposoben plačat par obrokov kredita ker je pač izgubil službo, ne pa takoj izvržba in cel fašizem. Folk ki je bil oškodovan s to potezo bi moral po zgledu bank, takoj ...prikaži večj na polno, se zbraz pred banko in zahtevat povračilo in to TAKOJ ne jutri ipd, TAKOJ ZDAJ. Te se pa vedno hočejo zvlečt poceni skozi.

  • igor48 14:36 02.oktober 2019.

    Opravičilo si lahko vodilni v NLB nekam zataknejo. Naj zdaj široko se režeči Brodnjak ob povišanju že prej za povprečnega Slovenca nedoumljivih prihodkih za vodenje banke, vso škodo poravna iz svojega žepa. Malo morgen.

  • dusan11 12:54 02.oktober 2019.

    Odpustiti takoj te nesposobne ljudi, ker v službah samo mislijo na kavico in sex kdo bo in kdaj bo s kom