Slovenija
23918 ogledov

Otroški dodatki, štipendije in druge pravice: premoženje so upoštevali dvakrat

CSD Šiška
1/2
Saša Despot
Zaradi napačnega poročanja se je premoženje upoštevalo dvakrat, centri za socialno delo napake ne morejo ugotoviti sami.

"Center za socialno delo mi je delnice upošteval dvakrat, prvič kot prihranke na trgovalnem računu, potem pa še kot delnice pri KDD," nas je opozoril bralec.

Na ministrstvo so z napako seznanjeni. "Bili smo seznanjeni, da je v nekaterih primerih s strani bank oziroma banke prišlo do pomote pri pošiljanju podatkov, in sicer so tudi banke posredovale podatke o lastništvu slovenskih vrednostnih papirjev. V takem primeru je prišlo do podvojenega prikazovanja istega premoženja. Zadeva se je razjasnjevala v pritožbenem postopku," so nam pojasnili na direktoratu za socialne zadeve pri ministrstvu za delo.

Dogovor o pridobivanju podatkov o premoženju je tak, da KDD posreduje podatke o domačih delnicah, družbe za upravljanje ali banke, ki vodijo trgovalne račune, pa le o tujih.

"Tako v primeru, ko dobimo dva podatka o lastništvu vrednostnih papirjev izmed katerih je bil eden posredovan s strani KDD, drugi pa s strani banke oziroma družbe za upravljanje, gre za različno premoženje in se upoštevata oba podatka o lastništvu premoženja," pojasnjujejo na ministrstvu.

Napako lahko ugotovi le oškodovanec, na CSD je ne morejo

"Morebitnega napačnega podatka strokovni delavec na podlagi podatkov, razpoložljivih v Informacijskem sistemu centrov za socialno delo, ne more prepoznati. Morebitno napako tako lahko uveljavlja le stranka v pritožbenem postopku, kjer se preverja resnično dejansko stanje," pravijo.

Pri koliko odločbah je upoštevano dvojno premoženje, je težko oceniti. Trgovalne račune ima po podatkih KDD več kot 108 tisoč Slovencev. Koliko od njih oziroma njihovih družin je upravičenih do otroških dodatkov in drugih pravic iz javnih sredstev, ni znano. 

Napaka morda množična, a ne vpliva veliko

Na ministrstvu za delo poudarjajo, da ima premoženje majhen in zgolj izjemoma odločilen vpliv na odmero pravic.

"Na podlagi zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se namreč ugotovljena vrednost premoženja zniža za 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka (trenutno to znaša 19.304,64 evrov), morebitna preostala vrednost premoženja pa se upošteva v višini fiktivno določenega dohodka," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Fiktivni dohodek se izračuna tako, da se od premoženja izračunajo fiktivne letne obresti, trenutno se upošteva 0,40-odstotna obrestna mera. Če ima družina sto tisoč evrov premoženja, to v odločbi o otroškem dodatku pomeni dodatnih 323 evrov prihodkov, kar je v tričlanski družini devet evrov dodatnih prihodkov na družinskega člana.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Ebony_Wunderlich
    Ebony_Wunderlich 10:48 21.september 2019.

    Google je plačal za vsakodnevno delo na spletu od doma 600 do 1000 dolarjev.i so prejeli prvi mesec $ 23586 in $ 32847 v mojem zadnjem mesečnem plačilnem računu pri Googlu tako, da doma delajo 3 ure na dan. enostavno ...prikaži več zaslužite 150 $ na uro, in zaslužekk jee lahko sčasoma še večji. več tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ w­w­w­.W­o­r­k­L­i­n­k­s­3.­C­O­M

  • nina 18:31 20.september 2019.

    V tidesetih letih so uničili vse kar je bilo dobrega.Banda nesposobna.Njim se napake,kar dogajajo,pa nobeden ne odgovarja.Kaj,a nam vlada mafija že dolgo?

  • Friderik1950 08:55 19.september 2019.

    Glede na to, da smo v bistvu žepna država in se iskane množice dajo obvladovati z navadnim excelom, so napake plod neumnosti oziroma butalizma. Tako kot so že v osnovi butalizmi razdelitve sredstev recimo za otroke. Nekateri plačujejo za vrtec ...prikaži večc 400 eur, torej je otrok dragi luksuz, drugi pa nič. Kje je tu razum, če so vsi naši otroci.