Slovenija
1506 ogledov

NLB izgubila še eno tožbo

NLB Boštjan Tacol
V začetku maja je NLB po informacijah TV Slovenija izgubila še eno tožbo zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem.

Sodišče banki nalaga plačilo 600.000 evrov. V NLB zneskov, tako kot zahteva država, ne bodo poravnali, poroča televizija in dodaja, da pa to ne pomeni, da Hrvaška zneskov ne bo zarubila na računih NLB na Hrvaškem.

Banka je bila zaradi tožb na Hrvaškem po poročanju televizije doslej oškodovana za 2,6 milijona evrov. Na višjem sodišču v Zagrebu v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami čakata še dve tožbi, ena v višini 25 milijonov evrov in druga v višini okoli 600.000 evrov.

Televizija tudi navaja, da še ni znana odločitev Evropske centralne banke (ECB) glede izplačila dividend za lani - banka predlaga, da edinemu lastniku, državi, izplača ves lanski dobiček v višini okoli 189 milijonov evrov, a potrebuje soglasje ECB - ter da naj bi Evropska komisija odločitev o slovenskem predlogu glede spremembe zavez za prodajo banke sprejela junija.

NLB Slovenija Sankcije zaradi pranja denarja bi NLB lahko spravile na nivo mestne hranilnice

Slovenija nadaljevanje sodnih postopkov proti Ljubljanski banki (LB) in NLB ocenjuje kot kršitev prava EU in mednarodnega prava, postopki pa so po njenem prepričanju v nasprotju s slovenskih ustavnopravnim redom. Slovenija ves čas poudarja, da gre pri tem za nasledstveno vprašanje, ki ga je treba reševati v okviru nasledstvenih pogajanj, medtem ko se na Hrvaškem v nasprotju s sprejetimi obveznostmi sodni postopki nadaljujejo.

Po navedbah vlade so se do aprila pravnomočno končali štirje postopki, od tega trije v škodo LB in NLB. Slovenija po neuradnih informacijah zaradi sodnih postopkov proti LB in NLB pripravlja tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU. Aprila je sicer Evropsko komisijo zaprosila za mediacijo v primeru prenesenih deviznih vlog.

NLB Slovenija NLB z rekordnim dobičkom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • max 00:16 22.maj 2018.

    To, da so v državnih firmah in sami državni upravi zaposleni najslabši in nesposobni odvetniki je jasno vsakemu operativno sposobnemu državljanu, samo samim uradnikom še to ni potegnilo iz riti v glavo.

  • mirror 21:16 21.maj 2018.

    Prodajte že enkrat to luknjo brez dna.