Slovenija
30376 ogledov

NLB Pay: namesto s kartico plačilo z mobilnim telefonom

brezstična kartica Saša Despot
Komitenti NLB bodo lahko v kratkem namesto s kartico plačevali z mobilnim telefonom.

Naprej bo s telefonom na brezstičnih POS terminalih mogoče plačevati z Mastercard karticami, že v roku enega meseca pa naj bi vključili tudi Maestro kartice.

"Ko bodo vključene Maestro kartice, bo možnost plačevanja z mobilnim telefonom namesto s kartico dobilo več kot pol milijona Slovencev," je za zurnal24.si povedala Nataša Dulc Strahinič, vodja projekta NLB Pay. Do konca leta naj bi sicer vključili še NLB Visa plačilne kartice.

Plačevanje bo možno z mobilnimi telefoni z androidom, ki imajo NFC, a je takih na slovenskem trgu skoraj 90 odstotkov, pravi Nataša Dulc Strahinič.

Aplikacije NLB Pay sicer še ni v Google Play trgovini, saj je zdaj en mesec predvideno testno obdobje, trenutno imajo nekaj več kot sto testnih uporabnikov, prvi odzivi so pozitivni Če bi želel kdo preizkusiti storitev, pa jim lahko piše na pay@nlb.si.

Kartic drugih izdajateljev ne bo mogoče dodajati v NLB Pay.

Potem ko bo uporabnik na telefon namestil aplikacijo in dodal plačilno kartico (potreboval bo davčno številko, zadnje štiri številke kartice, nato pa bo moral vnesti potrditveno kodo, ki jo bo dobil prek SMS sporočila in določiti štirimestno geslo), bo na brezstičnem POS terminalu odklenil telefon, vklopil NFC in ga prislonil na terminal.

Postopek plačila enak kot z brezstično kartico

Za zneske nad 15 evrov bo (enako kot pri brezstičnih karticah) treba vnesti PIN kodo kartice. "Odločili smo se za enak način potrditve plačila kot pri brezstičnih karticah, da ne bi zmedli imetnikov kartic in trgovcev," je pojasnila Nataša Dulc Strahinič.

Če bo telefon ukraden, je možna blokada plačevanja na daljavo

Vsake toliko zakroži kakšna zgodba, kako je mogoče brezstično kartico zlorabiti, tako da se ti nekdo približa na avtobusu ali kaj podobnega, ampak takih zlorab menda ni. "Niti ene tovrstne zlorabe nimamo zabeležene," je zagotovila.

Na vprašanje, ali se bojijo prihoda spletnih velikanov z njihovimi plačilnimi storitvami Google Pay, Apple Pay, Samsung Pay in podobno, pa pravi, da so se (na sicer bistveno večjih trgih) praviloma povezali z največjo banko, storitev NLB Pay pa to omogoča.

Želijo si, da bi NLB Pay postala prava denarnica, v katero bi na primer lahko spravili druge kartice in vstopnice za koncerte ali predstave.

Pred časom je možnost plačevanja z mobilnim telefonom uvedla tudi banka Intesa San Paolo. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • jan92 22:00 15.marec 2018.

    Popokatepetelj, točno to se npr. v aplikaciji Wave2pay bivše banke Koper (da se ne lomim s črkovanjem intesa..), da početi že več kot eno leto, uspešno in varno uporabljam že nekje od lani spomladi... Plačaš komot povsod kjer imajo terminal ...prikaži več za brezstično kartico, je pa res da rabiš imeti vklopljen prenos podatkov.. Sam nastaviš kdaj te vpraša za pin in za kake zneske želiš prejemati obvestila.. Celo tipkovnico lahko nastaviš da ti razmeče če bi ti slučajno kdo gledal pod prste...

  • 72dcb0a730c482d314c78f4cc176725fe8f38538 01:14 11.marec 2018.

    Se gladko poserjem na to aplikacijo in na vse ostale,ki nam jih vsiljujejo lopovi bančni in trgovski skupaj z vladajočiimi barabskimi paraziti!!!!!

  • alojzr 16:30 10.marec 2018.

    Aja to je tisto, kar ima banka Koper že kako leto (pa še kup drugih bank verjetno), ampak ko to uvede naša največja državna jama brez dna, je pa novica dneva.