Slovenija
3014 ogledov

Ne ZDA, Evropa in Kitajska, na ti dve državi stavijo

Borza Profimedias
V NLB Skladih letos več od povprečja pričakujejo od Indije in Japonske.

"Lani je bilo odlično leto za delnice, napovedali pa so upad delnic, razen Kitajske so bile donosnosti nadpovprečne. Inflacija je upadala hitreje od pričakovanj, gospodarska rast je bila nad pričakovanji, tako imenovanih veličastnih sedem je podvojilo vrednost. Dobro leto je bilo tudi za obveznice, ki so prinašale od štiri do sedem odstotkov donosa," je povedal Rok Potočnik, višji upravitelj premoženja v NLB Skladih.

"Tako za delnice kot obveznice smo optimistično razpoloženi, so nam pa delnice nekoliko bolj všeč. Ključno vprašanje bo inflacija. Menimo, da je bolj ali manj premagana, sploh v razvitem svetu, bo predvidoma še letos dosegla ciljno raven okrog dveh odstotkov. Nizka rast z urejeno inflacijo bo omogočila nižanje obrestnih mer, kar bo dobro za gospodarstvo in za delnice. Donosnost delnic pa ne bo taka kot lani, 15 do 20 odstotkov ni realistično pričakovati. Obveznice so spet aktualne, po več letih nizkih obrestnih mer, je zdaj okrog tri odstotke donos," je povedal Potočnik.

Večja utež Japonski in Indiji

Regijsko dajejo v NLB Skladih nekoliko večjo utež Indiji in Japonski. "Vodilna svetovna podjetja so v ZDA, v desetih ali 15 letih so vedno dosegla višjo donosnost kot preostanek sveta. Vrhu inflacije navadno sledi rast delnic, so pa podjetja v ZDA visoko vrednotena, zato smo nevtralni," je dejal Podlogar. Tudi do EU nimajo ne pozitivnih ne negativnih pričakovanj. "V Nemčiji proizvodnja stagnira, za plin evropska podjetja plačujejo petkrat več kot ameriška. Večina držav ima inflacijo okrog treh odstotkov, to ob ECB omogočilo znižanje obrestnih mer, so pa podjetja nižje vrednotena, zato imamo tudi do Evrope nevtralno pozicijo," je povedal.

Od 2020 opažamo, da v primeru korekcij (znižanja vrednosti) ni paničnih izplačil oziroma jih je občutno manj, takrat se nam celo vplačila povečajo, tega do 2020 nismo opazili, to je pomemben premik.

Blaž Bračič, član uprave NLB Skladi

"Všeč nam je tudi Japonska, urejena inflacija, ekspanzivna monetarna politika in sorazmerno visoka rast, nizek jen, kar se tiče Japonske imamo nadpovprečno izpostavljenost. Podobno Indija, je kot Kitajska pred dvajsetimi leti, napovedi za gospodarsko rast za pet let so dobre, imamo nadpovprečno izpostavljenost," je povedal.

Na vprašanje, kaj pomeni nadpovprečna utež Japonske in Indije, je Potočnik pojasnil, da imajo v globalnih portfeljih deset do dvanajst odstotkov teh delnic, glavnina naložb je ZDA.

Blaž Bračič, član uprave, Luka Podlogar, predsednik uprave, Rok Potočnik, višji upravitelj premoženja, NLB Skladi | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Tudi do Kitajske so nevtralno razpoloženi. "Prvič v novodobni zgodovini Kitajsko kapital zapušča, izjemna je rast zadolženosti, a hkrati imajo veliko donosnih podjetij, zaradi nizkih vrednotenj menimo, da je nevtralna pozicija smiselna," je pojasnil.

Kar se panog tiče, več od povprečja pričakujejo od IT-sektorja, farmacije in obrambne industrije.

"Napoved za IT sektor je, da bodo dobički rasli, izjemne marže imajo ta podjetja. Pri farmaciji verjamemo, da bo prišlo do normalizacije po covidu, potencial imajo zdravila za debelost, zdravila v povezavi z umetno inteligenco. V obrambni industriji se pričakuje povečanje izdatkov s strani vlad, malo podjetij je v panogi, vstop na trg pa ima visoke ovire," je povedal Potočnik.

28 milijard evrov v depozitih je ogromna oportunitetna izguba slovenskega naroda. Največ tvega tisti, ki nič ne tvega, visoka inflacija je malo zbudila ljudi, na banki nič ne dobim, pa deset odstotkov mi inflacija požre.

Blaž Bračič, član uprave NLB Skladi

Na vprašanje, ali je visoka rast vrednosti tako imenovanih veličastnih sedem podjetij, balon, pa je Podlogar odgovoril, da še ne. "Vrednotenja so visoka, ne pa ekscesna, sploh v primerjavi z balonom dot.com, vrednotenja so podkrepljena z izjemno dobrim poslovanjem, ne gre za balon, lahko se začne ustvarjati, do tam pa je še kar nekaj časa, kateri koli kazalnik gledamo, marže teh podjetij so visoke, denarni tok je dober," je dejal Potočnik. 

NLB Skladi bodo letos maja praznovali 20-letnico. Podjetje ima 40-odstotni tržni delež po sredstvih v upravljanju, 88 tisoč vlagateljev in 1,9 milijarde sredstev v upravljanju ter 55 zaposlenih, je na dogodku za novinarje pojasnil Luka Podlogar, predsednik uprave. Z nakupom Generali Investments so vstopili na makedonski trg, v Srbiji ima NLB družbo za upravljanje, ki bo osnova za širitev na srbski trg. Lani so NLB Skladi prejeli 261 milijonov evrov vplačil, neto vplačil je bilo za 171 milijonov evrov. Najuspešnejši produkt NLB Skladov je postopno varčevanje. "23 tisoč letno novih postopnih varčevanj sklenemo vsako leto, nisem še srečal nikogar, ki bi bil s tem produktom nezadovoljen," je povedal Bračič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.