Slovenija
5868 ogledov

NLB v ogromen prevzem na domačem trgu

Izjava za medije ob objavi nerevidiranih poslovnih rezultatov NLB Skupine za leto 2022, Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in Primož Karpe, predsednik nadzornega sveta. Anže Petkovšek Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB
NLB je kupila Summint Leasing.

NLB je od skladov Apollo in EBRD kupila stoodstotni delež v podjetju SLS HOLDCO, ki je lastnik Summit Leasinga Slovenija. 

Summit Leasing je vodilni ponudnik lizinga v Sloveniji, 30. septembra so imeli 890 milijonov evrov bruto terjatev (to je vrednost vseh avtomobilov, ki so jih imeli ljudje in podjetja na lizing), od tega 635 milijonov evrov v Sloveniji, 120 milijonov evrov pa na Hrvaškem. "Summit Leasing je tudi vodilni ponudnik potrošniškega financiranja na prodajnih mestih v Sloveniji – 30. septembra 2023 je imela družba 95 milijonov evrov bruto terjatev," so še zapisali v sporočilu za medije.

"Summit Leasing ima razvejano prodajno mrežo več kot 750 trgovcev v Sloveniji in na Hrvaškem ter več kot 550 prodajnih mest za potrošniško financiranje v Sloveniji. Konec leta 2022 je Summit Leasing upravljal 140.000 pogodb za financiranje z več kot 110.000 strankami," so še zapisali.

Kupnina naj bi znašala nekaj čez sto milijonov evrov, bo pa NLB prevzel tudi financiranje podjetja v višini približno 700 milijonov evrov. "Kupnina za omenjeni posel je v višini knjigovodske vrednosti družbe Summit Leasing z dodatnim manjšim pribitkom," je vse, kar je o ceni razkrila NLB.

"Sinergijski učinki na področju stroškov in financiranja bodo predvidoma omogočili rast dobička že v prvem polnem letu po prevzemu. Polno doseganje ciljnih stroškovnih sinergijskih učinkov je predvideno približno 18 mesecev po zaključku posla," so zapisali. Pred zaključkom posla morajo pridobiti še soglasja, tako da pričakujejo, da bo zaključen v drugi polovici leta 2024.

"Da je napočil čas za nadaljnjo rast NLB Skupine, četudi neorgansko, ne bi smelo presenetiti nikogar, ki pozorno spremlja naš razvoj v zadnjih nekaj letih. Večkrat smo namreč poudarili, da nenehno spremljamo razmere na trgu in analiziramo potencialne možnosti za taktične združitve in prevzeme, ki bi nam lahko ponudili nove priložnosti ali potencialno celo pot na nove trge, predvsem pa bi s tem lahko povečali dodano vrednost za naše deležnike in našim strankam zagotovili dodatne storitve in rešitve," je ob prevzemu dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. 

"Lizing je ena od strateških dejavnosti NLB Skupine, zato ne preseneča, da smo jo postopno s slovenskega trga razširili tudi na trg Srbije in Severne Makedonije. Prepričani smo, da bo lizing postal pomemben del Skupine. Načrtujemo, da bi v svoji zreli fazi k bilančni vsoti Skupine prispeval več kot milijardo evrov, najnovejši prevzem pa bo realizacijo teh že tako ambicioznih načrtov še dodatno pospešil. Naš cilj je, da naše lizing družbe postanejo vodilne na področju premičnin v celotni domači regiji in igrajo pomembno vlogo na področju mobilnosti na trgih, kjer smo prisotni. Razvejana trgovska mreža Summit Leasinga v Sloveniji bo dopolnila naš digitalni in neposredni model ter tako zdaj še večjemu obsegu poslovanja omogočila večkanalno distribucijsko platformo z dobrim položajem za prihodnjo rast," je še poudaril predsednik uprave NLB.

"Summit Leasing je vodilni igralec na trgu lizinga v Sloveniji s trdno zavezo zagotavljanja storitev najvišjih standardov svojim prodajnim partnerjem in strankam. Od ustanovitve leta 2000 je podjetje prehodilo zares neverjetno pot dobičkonosne rasti – med drugim se je od leta 2017 bilanca stanja družbe potrojila, današnji dan pa predstavlja še en pomemben mejnik v njenem razvoju. Navdušeni smo, da bo Summit Leasing prevzela NLB , in prepričani, da bomo tudi v prihodnje kot del ene največjih finančnih skupin v regiji nadaljevali z uspešnim poslovanjem. Zavedamo se, da NLB deli našo predanost in strast do inovacij in odličnosti, zato se veselimo plodnega partnerstva, za katerega smo prepričani, da bo koristno tako za naše stranke kot tudi prodajne partnerje. V imenu vodstva družbe Summit Leasinga bi se želel tudi osebno iskreno zahvaliti našima delničarjema Apollo Funds in Evropski banki za obnovo in razvoj za njuno podporo, osredotočenost, usmeritve in predanost v preteklih letih," je povedal Mitja Otorepec, predsednik uprave družbe Summit Leasing.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
 • Naklonsky 13:28 30.november 2023.

  Jasno, da bo vsak ki ima dobiček skušal znižati ‘morebitno’ davčno osnovo. Pametna odločitev - s strani banke!

 • Avatar Iuckyss
  Iuckyss 11:26 30.november 2023.

  Očitno ta vlada deluje v pravi smeri, ko je sprejela predlog zakona o obnovi in razvoju, ki med drugim predvideva uvedbo obdavčitve bilančne vsote bank ....Ampak seveda vas prikletne zanimajo samo spori med strankami koalicije, to, da v bistvu vse ...prikaži več poteka v pravi smeri (vključno z ovadbami nekaterih SDSsovskih lopovov,) pa vas ne zanima, kretenčići

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 11:02 30.november 2023.

  Naj Brodnjak vrne nazaj vsaj del tistega kar smo v času Bratušek zmetali v NLB