Slovenija
44970 ogledov

Najbolj škrti banki sta se končno omehčali

Štetje denarja, evri Profimedia
Glavna novica tokratnega pregleda depozitnih obrestnih mer je, da sta se omehčali tudi najbolj škrti banki ter da se ponekod bolj splača denar vezati za manj kot eno leto kot za eno leto.

NKBM in SKB po novem namesto 0,01 odstotka za enoletni depozit ponujata 1,2-odstotne obresti. Te so sicer še vedno med najnižjimi na trgu.

Najbolj škrta banka za obstoječe stranke je po novem Unicredit, ki je za nove stranke hkrati med štirimi najugodnejšimi.

Ponudba večine bank se je izravnala pri okrog dveh odstotkih in pol, več kot treh odstotkov pa za enoletni depozit ni mogoče dobiti, niti če zamenjate banko.

Zanimive postajajo obrestne mere za krajše obdobje vezave, ponekod so celo višje od obrestnih mer za enoletno vezavo.

NKBM in SKB, ki sta ob našem zadnjem pregledu septembra ponujali 0,01-odstotno obrestno mero sta jo zdaj konkretno dvignili. "Banka ima še vedno presežno likvidnost, zaradi česar se obrestne mere za depozite prilagajajo postopno. Razlog za počasnejši dvig obrestnih mer na depozitih je v visoki likvidnosti bank, kar najbolje potrjuje povprečno razmerje med posojili in vlogami zasebnega sektorja, ki je v Sloveniji na ravni 66,2 % (na dan 30. 6. 2023), v celotni EU je 109 %," so pojasnili v SKB banki. Kljub temu so konec oktobra dvignili obrestne mere, sredi oktobra smo poročali, da banke že opažajo odlive depozitov h konkurenci z boljšo ponudbo. 

Unicredit, Intesa Sanpaolo, Sparkasse in Hranilnica Lon novim strankam ponujajo triodstotno obrestno mero za enoletno vezavo, to je trenutno najvišja ponudba za enoletni depozit na trgu. Obstoječim strankam Unicredit ponuja 1,1-, Intesa Sanpaolo 1,5-, Hranilnica Lon in Sparkasse pa 2,5-odstotne obresti.

Krajši depoziti celo bolj ali pa vsaj podobno zanimivi

V Intesi Sanpaolo lahko nove stranke za polletni depozit dobijo višje obresti kot za enoletni: 3,3 odstotka za polletni in tri odstotke za enoletni depozit. Tudi obstoječim strankam Intesa Sanpaolo ponuja višje obrestne mere za krajše depozite. Za depozit od šest do devet mesecev je obrestna mera do 2,40-odstotna, za enoletni pa ponujajo le dva odstotka. To je obrestna mera za zneske nad 50 tisoč evrov in ob sklenitvi prek spletne ali mobilne banke. "V primeru sklenitve v enoti ali za zneske pod 50 tisoč evrov je obrestna mera 0,20 odstotne točke nižja, v primeru sklenitve v enoti za zneske pod 50 tisoč evrov pa 0,40 odstotne točke nižja," so nam pojasnili v banki. 

V Addiko banki je obrestna mera za enoletni depozit 2,60-odstotna, a je enaka obrestna mera tudi za depozit, ki je vezan le 271 dni, torej devet mesecev, za polletni depozit pa ponujajo 2,30-odstotne obresti. Pri deset tisoč evrih je razlika v obrestih na leto 30 evrov, zato velja razmisliti, ali se lahko zgodi, da bi denar vmes potrebovali in raje vežete dvakrat po pol leta. Kakšna bo čez pol leta ponudba, je nemogoče napovedati, a trenutno ne kaže, da bi se obresti v kratkem znižale.

En evro več ali en mesec več je lahko velika razlika

BKS depozite ponuja tudi nekomitentom, ki morajo tam odpreti depozitni račun, s katerim pa nimajo nobenih stroškov. Kdor veže do deset tisoč evrov, lahko za enoletni depozit dobi 1,30-odstotne obresti, nad tem zneskom pa 2,50-odstotne.

Pri Gorenjski banki in NLB se namesto za eno leto splača denar vezati za 13 mesecev. Tako pri Gorenjski banki namesto 1,30 odstotka dobiš dvakrat toliko, pri NLB pa je za eno leto obrestna mera odstotek, za 13 mesecev pa 2,5 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Ogledalce 14:51 28.november 2023.

    Katastrofa. Pri svojem reguliranemborznem posredniku mi za EUR na računu (na vpogled, ne letna vezava) dajo 3,4%. Kadarkoli lahko si lahko nakažen na svoj račun nazaj

  • Ender3 14:33 28.november 2023.

    Banke ohranjat za kreditiranje tistih, ki drugače ne zmorejo zadovoljit interesov in potreb. Uvesti pa kripto in digitalno plačevanje brez posredovanja posesivnih bank..

  • rd2dmk2 09:47 28.november 2023.

    še vedno pa nič obresti za stanje na TRR računu. glede na to da je inflacija blizu 10 % je obrestna mera od 1,5 do 3 % še vedno žaljiva iz razloga, ker je denar vezan in ga ob morebitni ...prikaži več nujni potrebi zelo težko dobiš, najem kredita pri banki pa je nenormalno drag. zato je to samo reklamna finta in pesek v oči. nekoč, da vas spomnim, se je dalo vezat denar za 15 dni- dni ne mesecev, pa so bile obresti večje kot danes za 12 mesecev, pa ni bila inflacije. pa so banke preživivele, čudno a ne