Slovenija
3948 ogledov

Noč bo dolga, gladine rek nevarno naraščajo

Narasla reka Žurnal24 main *Fotografija je simbolična
Voda vse bliže hišam.

Prebivalci Kostanjevice noč pričakujejo s strahom. Gladina Krke in njenih pritokov je ves dan naraščala, voda je vse bliže hišam. Vremenoslovci opozarjajo, da Krka lahko poplavi na širšem območju. Narasla bo tudi Ljubljanica, ki bo danes in v nedeljo poplavljala na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav.

Dež Vreme Slovenija Novo opozorilo Arsa

Gasilci že ves dan na nogah

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje se Krka in Ljubljanica s pritoki ter Vipava v zgornjem toku razlivajo na območjih vsakoletnih poplav.V noči na nedeljo se lahko razlijejo tudi manjše reke v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji.

Gasilci so po državi danes imeli nekaj dela s črpanjem meteorne vode. Opoldne so v občini Dobrova-Polhov Gradec iz garaže stanovanjske hiše izčrpali štiri do pet kubičnih metrov meteorne vode. V naselju Bratonci so popoldne s folijo prekrili okoli 30 kvadratnih metrov strehe na stanovanjski hiši in izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov.

V Križah v občini Tržič pa so gasilci iz vodnjaka izčrpali tri kubične metre meteorne vode. Tudi v Brežicah so gasilci iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta prečrpali okoli osem kubičnih metrov vode, ki se je natekla zaradi počene vodovodne cevi.

Še bolj pa so zaskrbljeni prebivalci hrvaške Kosinjske doline, kjer je bregove prestopila reka Lika. Poplavljenih je približno 20 hiš, ogroženih pa še več kot 100 domov, poročajo hrvaški mediji. V prihodnjih dneh grozijo tudi poplave Kolpe, Une in Save.

Ogroženih 600 ljudi

Gladina reke Like se vsako uro zvišuje za pet centimetrov, a odgovorni ne pričakujejo, da se bo ponovilo leto 2010, ko je bilo poplavljenih več kot 150 hiš v Kosinjski dolini. Ogroženih je približno 600 prebivalcev, ki so ogorčeni, ker menijo, da vodo namenoma zadržujejo v dolini, da ne bi ogrozila mest Otočac in Gospić, je poročala hrvaška radio-televizija (HRT). Kot so dodali, so vsem prebivalcem območja izklopili elektriko zaradi bližine daljnovodov in vode.

Član upravnega sveta javnega podjetja Hrvatske vode Zoran Čavlović je danes za hrvaški radio dejal, da se reke Kolpa, Una in Sava umirjajo, a je zaradi novega dežja v prihodnjih dneh mogoče pričakovati naslednji vodni val. Višjo Kolpo pri Karlovcu pričakujejo v nedeljo, Una in Sava naj bi znova zagrozile pri Dvoru, Hrvatski Kostajnici, Sisku in Jasenovcu v ponedeljek in torek.

Prebivalce rešujejo s čolni

Čavlović je povedal, da na terenu dodatno utrjujejo protipoplavno zaščito. Iz hrvaške gorske reševalne službe (HGSS) so danes sporočili, da njihovi pripadniki s čolni prihajajo do družin, ki so zaradi poplav ostale odrezane v svojih vaseh, posebej na območju Dvora, Hrvatske Kostajnice in Novske.

Prebivalci Hrvatske Kostajnice so v strahu pred novimi zemeljskimi plazovi, ki so v sredo zrušili najmanj sedem družinskih hiš in več kmetijskih objektov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.