Slovenija
17 ogledov

"Nočem biti minister za represijo"

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Virant umaknil zakon, ki bi zaostril zakonodajo na področju javnih zbiranj.

Notranji minister Gregor Virant se je po sestanku s predstavniki vstajnikov odločil, da ne bodo spreminjali zakona o javnih zbiranjih. Poudaril je, da je pravica do zbiranja in mirnega zborovanja ena temeljnih ustavnih svoboščin, kar je treba spoštovati. "Tudi sicer imam kar precej simpatij do vstajniškega gibanja. Mislim, da je in še bo precej prispevalo k prečiščenju politike v Sloveniji," je dodal.

Po ministrovih besedah je sicer novela zakona nastala v strokovnih službah na ministrstvu, sam pa ji v tisti fazi ni posvečal "kakšne posebne pozornosti". Ob tem pa je povedal, da so spremembe nastale z dobrimi nameni, in sicer zagotoviti večjo varnost, ne pa ogrožati svobodo. A ko se med ljudmi pojavi vtis, da želi država omejevati svobodo, je treba te zadeve ustaviti, je dejal Virant. Kot pravi, ne želi biti "minister za represijo", saj kot liberalec zagovarja človekove pravice in svoboščine.

Kaj je bilo v osnutku?

Predlog zakona se je osredotočal predvsem na neprijavljene shode. Po eni strani bi z njim povečali pristojnosti policije, po drugi pa bi zvišal kazni za domnevne organizatorje takšnih shodov. Vstajniki so bili ob branju osnutka ogorčeni.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 19:58 19.september 2013.

    "Nočem biti minister za represijo"Sem lahko samo minister za plenjenje državljanov.bravo Virant

  • Šemefuky 18:10 19.september 2013.

    Ne moreš se več rešiti. Gotof si PREVIRANT.