Slovenija
28 ogledov

"Norci" prinašajo denar

Med več kot 200 izbranimi na avdiciji se je v polfinale uvrstilo 50 talentov. (F Žurnal24 main
Talent. Nastopi, iz katerih se gledalci norčujejo, zagotavljajo gledanost. Slovenska Susan. Vztrajanje pri obravnavanju drugačnosti onemogoča, da bi Slovenija dobila svojo Susan Boyle.

Slovenija ima talent. "Kvazitalent, ki je igral kitaro, malo pel in fantaziral, da bo nekoč pel skupaj s Susan Boyle, me je 'navdušil'. Takšnega veličastnega, če ne že kar patološkega narcisizma pa že dolgo ne," o nastopajočih v šovu Slovenija ima talent pravi Roman Vodeb, teoretski psihoanalitik, in dodaja: "Rad proučujem človekove norosti." Sociolog Gregor Tomc pa ocenjuje: "Vsak od njih je imel pogum, da je stopil pred občinstvo, številni pa so imeli presenetljivo dobre umetniške nastope."

10 najboljših slovenskih talentov se bo v finalu pomerilo za nagrado 50 tisoč evrov.

Dobra gledanost
Oznako 'norci' uporabi tudi eden od izpadlih nastopajočih, ki ga v prispevku v majski številki Medijske preže omenja antropologinja Eva Vrtačič: "Slovensko občinstvo in žirija sta se norčevala prav iz tistih tekmovalcev, ki jih vidimo izpostavljene na naslovnici spletnega mesta: iz fanta, ki je plesal trebušni ples, iz 'pogumne 64-letne pevke', iz moškega, ki rad plete, in iz policista kantavtorja, ki je pel o celulitu." Nastopi, iz katerih se z užitkom norčujemo in se nad njimi zgražamo, so gonilo šova iskanja talentov in hkrati zagotavljajo dobro gledanost ter veliko prijavljenih tekmovalcev, svoje mnenje pojasnjuje Vrtačičeva.

Poosebljanje šova spak

"Kdo bo zmagovalec, ultimativni slovenski talent? Zagotovo nihče od tistih, ki skrbijo za gledanost, so predmet razprav in zgražanja ter poosebljajo komponento oddaje, ki poudarja šov spak," pravi Vrtačičeva. Prepričana je, da ne bo zmagal nihče od zares dobrih, a dolgočasnih izvajalcev, praviloma žensk, ki so nekoliko sramežljive, vendar zelo lepo pojejo. Zmagali ne bodo niti tisti, ki žirijo in Slovenijo spravljajo v jok s svojimi žalostnimi zgodbami in približno spodobnimi nastopi.

Nimamo niti Elaine Paige

"Pozitivna diskriminacija in politična korektnost, ki so ju Slovenci vzeli za svoji, sta na delu tudi v šovu Slovenija ima talent. Morda je ravno trmasto vztrajanje pri obravnavanju vsakršne drugačnosti tisto, kar onemogoča resnično enakopravnost in preprečuje, da bi dobili pravo slovensko Susan Boyle. To in pa dejstvo, da ne obstaja niti slovenska Elaine Paige," sklene Vrtačičeva.

Imajo pa pogum
Gregor Tomc, predavatelj na FDV

"Do tovrstnih oddaj sem načeloma skeptičen, a se mi zdi ta presenetljivo dobra. Pomete z veliko večino domače zabavne televizijske produkcije, odlikuje se po dobri režiji, predvsem pa številnih zanimivih nastopajočih."

Roman Vodeb, teoretski psihoanalitik
"Patološki narcisizem, torej neizmerna želja po slavi, javnem občudovanju in aplavzu, je odgovoren za to, da se večina znajde na odru. Resnično problematični – vsaj zame – so tisti, ki so brez talenta. Zanimiva pa je njihova samozavest, saj so si všeč."

Eva Vrtačič, socialna antropologinja na FDV

"Zmagal bo nekdo, ki je zmagovalec že zdaj; ima privilegiran položaj v družbi, je najverjetneje moški, izkazuje atribute mladosti, lepote in zdravega telesa ter je po slovensko priden, skromen in simpatičen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.