Slovenija
7684 ogledov

Noro, prirejali so prometne nesreče

totalka, razbit avto, kasko Janez Zalaznik
Kranjski kriminalisti so s podajo kazenske ovadbe za osem oseb zaključili kriminalistično preiskavo, v kateri so utemeljili sume prirejanja več prometnih nesreč na območju Kranja.

V kaznivih dejanjih je šlo za izvrševanje goljufij in ponarejanja listin na škodo zavarovalnic z namernimi trčenji, ki so bila prikazana kot dejanske prometne nesreče.

"Povzročena škoda zavarovalnicam iz naslova odškodninskih zahtevkov znaša približno 85.000 eurov, še okoli 43.000 eurov odškodnin pa so zavarovalnice še pred izplačilom zadržale zaradi suma goljufij," so sporočili s kranjske policijske uprave. 

Šest organizatorjev in dva fizioterapevta policisti utemeljeno sumijo, da so v letih 2015 in 2016 na območju Kranja priredili sedem prometnih nesreč ter o teh nesrečah ponarejali zdravniško dokumentacijo, da bi od zavarovalnic dobili odškodnine za škodo na vozilih in za simulirane telesne poškodbe.

Prič nikoli ni bilo, po nesreči so se pojavile poškodbe

"Po dva organizatorja sta za vsako od sedmih prometnih nesreč priskrbela po dve starejši vozili, dva voznika in običajno še po šest figurantov, ki so bili za plačilo manjše 'nagrade' v prirejenih okoliščinah pripravljeni sodelovati v prometni nesreči. Voznika sta z običajnimi vozili vedno zvečer in na krajih, kjer ni večjega prometa, najprej sama namerno trčila, po dejanju pa sta kraj zapustila in ga prepustila figurantom, ki so bili v bližini in so prevzeli vloge voznika in potnikov. Situacije na kraju in ob prijavah so bile identične dejanskim nesrečam. Zato so policisti na kraju opravili ogled in vodili postopek. Prič zaradi lokacije nesreče in ure nikoli ni bilo," pojasnjujejo policisti. 

V vseh sedmih primerih so figuranti dogodke prijavili kot prometne nesreče z materialno škodo, vendar je to veljalo samo do odhoda policistov s kraja. Organizatorja sta se po postopku namreč vrnila na kraj in vsak svoje figurante odpeljala v različne zdravstvene ustanove, kjer so hlinili različne in vnaprej dogovorjene telesne poškodbe. 

Lažne poškodbe zdravili prek vrste

"Zdravljenje lažnih poškodb je potekalo tudi s fizioterapijo pri izbranem fizioterapevtu ter po sistemu preskakovanja čakalnih vrst in fiktivnih vpisov obravnav. Nekateri figuranti so se fizioterapije za lažne poškodbe tudi dejansko udeležili," razlagajo policisti. 

Preko osumljenih fizioterapevtov so figuranti pridobivali lažna zdravniška poročila, ki so jih s preostalo zdravniško dokumentacijo oddajali organizatorju nesreče. Ta jih je v nadaljevanju uporabil za uveljavljanje odškodninskih zahtevkov.

Policisti niso dokazali, da bi figuranti vedeli, da organizator v njihovem imenu zahteva odškodnino od zavarovalnic, "so pa na ta način organizatorji pridobili približno 85.000 eurov protipravne premoženjske koristi, še okoli 43.000 eurov zahtevane koristi v obliki odškodninskih zahtevkov pa so zavarovalnice zadržale zaradi suma goljufij". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ode 16:46 23.april 2018.

    Nekateri, to so praviloma bogati podjetniki in mafijci, itak vsako leto 5x več pokasirajo od zavarovalnic, kot vplačajo zavarovalniških premij - vse v sodelovanju z prijatelji zavarovalniškimi agenti, cenilci, zdravniki, serviserji in, kot omenjenimi terapevti, ki izdajajo lažna zdravniška spričevala in lažne račune.

  • thor 16:21 23.april 2018.

    Noro,čist noro.....

  • izRODEk 12:36 23.april 2018.

    Uboge zavarovalnice.... Dajmo zbirat zamaške za zavarovalne agente. In pošiljajmo SMS-e: Pošlji "agent5" na 1919! Cepci eni.... PS: Čestitke vsakemu, ki je kdajkoli nategnil in kaj iztržil od katerekoli zavarovalnice (ali banke). Kaj nelegalno odtujiti od lopovov, kakršne so banke ...prikaži več ali zavarovalnice, je povsem legalno!