Slovenija
12040 ogledov

Noro, vsak peti objekt je zgrajen nelegalno!

Hiša
Odkrili so nelegalne, pa tudi nevarne nepremičnine.

Gradbena inšpekcija je med 1. februarjem in 20. novembrom izvedla koordinirano akcijo v zvezi z nadzorom preprečevanja nedovoljenih gradenj objektov, za katere ni bilo podanih prijav oz. pobud. Ugotovila je, da je odstotek ugotovljenih nelegalnih gradenj pri ciljno usmerjenih rednih nadzorih terena, kjer ni podane prijave ali pobude, previsok. 

V skupno 633 uvedenih inšpekcijskih postopkih je namreč odkrili 124 nelegalnih gradenj, kar predstavlja skoraj eno petino oz. 19,6 odstotkov v inšpekcijskem postopku preverjenih objektov. "Investitorji so tako vsako peto gradnjo objekta izvajali brez predpisanega gradbenega dovoljenja, kar v primerjavi s prejšnjim letom predstavlja izboljšanje, glede na to, da je bila v letu 2016 pri izvedbi enake akcije v primerljivem časovnem okviru skoraj vsaka četrta gradnja ugotovljena kot nelegalna," pravijo pri ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Irena Majcen.

Inšpektorji so preverjali, ali se gradnje objektov izvajajo na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj, pa tudi, ali je objekt skladen z izdanim gradbenim dovoljenjem. 

Nepremičnine Pozor, novo! Slovenija Kako bo država ovrednotila vaše nepremičnine?

"V Akciji preprečevanja nedovoljenih gradenj 2017 je bilo skupno izdanih 156 inšpekcijskih odločb," navajajo pri MOP. "Odkritih je bilo 124 nelegalnih gradenj, za katere so bile na podlagi zakona o graditvi objektov izdane odločbe, s katerimi so gradbeni inšpektorji odredili ustavitev gradenj ter rok za odstranitev objektov."

Našli so 13 nevarnih gradenj

Gradbeni inšpektorji so v sklopu akcije odkrili tudi 16 neskladnih gradenj, za katere so bile izdane odločbe. V sklopu akcije je bilo ugotovljenih tudi 13 nevarnih gradenj, za katere so bile na podlagi zakona o graditvi objektov odrejene takojšnje prepovedi uporabe objektov in rok za njihovo odstranitev oziroma zavarovanje. Izdana je bila tudi odločba, s katero je bila prepovedana uporaba objekta. Inšpektorji so izdali tudi dve odločbi za odpravo pomanjkljivosti pri gradnjii, pri čemer sta se nepravilnosti nanašali na neograditev in neoznačitev gradbišča.

Gradbišče | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

V vseh zadevah še niso bili pridobljeni vsi podatki, na osnovi katerih bi inšpekcija lahko ugotovila dejansko stanje, zato bodo ugotovitveni postopki potekali tudi po predvidenem časovnem okvirju akcije.

stanovanja V nebo Slovenija Prodaja nepremičnin: Odkar spremljajo trg, takšnega rekorda še ni bilo

Za več tisoč evrov glob

Inšpekcija je izdala štiri pisna opozorila po zakonu o prekrških, štiri odločbe z izrečenim opominom, dve odločbi o prekršku v skupni višini glob tisoč evrov in 14 plačilnih nalogov v skupni višini izrečenih glob 7.000 evrov.

V akciji je sodelovalo 56 gradbenih inšpektorjev IRSOP. Gradbeni inšpektorji so odprli 662 postopkov, od teh 633 upravnih inšpekcijskih postopkov in 29 prekrškovnih postopkov. Inšpekcijski nadzor je bil prvenstveno usmerjen v gradnjo zahtevnih in manj zahtevnih objektov katerih nadzor je v širšem interesu. Opravili so 907 inšpekcijskih rednih pregledov in 237 zaslišanj.

*fotografija je simbolična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dd 12:49 25.november 2017.

    Tukaj pišete hvalnice inšpektorjem. Lahko jih je zelo sram, ker zadeve iz 10 in 20 let ne speljejo do zaključkov. Namerno kršijo zakone, ustavljajo in prekinjajo postopke, se sprenevedajo in obračajo besede proti vetru. Ljudje, ki imamo škodo zaradi teh ...prikaži večh črnih gradenj na pa vse to sranje požiramo. fuj.

  • 1111 07:17 24.november 2017.

    Komisija ne bo več delala, ker po vsej verjetnosti veljaki na obali , ki so iz vseh koncev in krajev Zlovenije, ne marajo, da kdo brska okoli "vikendov", ki so črna gradnja...in ja, ogromno jih je...ogromno!

  • ljubodoma 06:57 24.november 2017.

    enostavna gradnja, ki je moralno - etično sporna v širšem interesu - za takle zmazek bi prednostno pobit komuniste in njihovega klemenčića, ki nam je vsem v pogubo ! In takle komunistićko prasence gre za človekove prasice, da kozlaš preden reče dober dan !