Slovenija
9599 ogledov

Noro, zakonita je tudi 89-odstotna obrestna mera

Denar Profimedia
Meja za prepovedano oderuško posojilo je pri dvakratniku povprečnih bančnih obresti.

Pri najemu tisoč evrov posojila za pol leta je efektivna obrestna mera lahko 89-odstotna. Nebančni ponudniki potrošniških posojil lahko namreč zaračunajo dvakrat višje obresti kot banke, kar je več, je prepovedani oderuški kredit.

Banka Slovenije vsako leto dvakrat objavi povprečne efektivne obrestne mere za posojila pri bankah. Zadnja objava je za posojila, ki so se dajala v prvi polovici letošnjega leta. Efektivne obrestne mere so za nižje zneske in krajšo ročnost precej visoke.

Posojilo s sorazmerno nizko, manj kot sedemodstotno letno obrestno mero, na bankah močno podražijo stroški odobritve in ocene tveganja, tako da je efektivna obrestna mera za posojilo s 6,75-odstotnimi obrestmi več kot 40-odstotna.

Pri višjih zneskih in ročnostih se povprečna EOM precej zniža. 

Efektivna obrestna mera (EOM) je dejanska cena posojila, v njej so vključeni vsi neposredni stroški kredita: odobritev, zavarovanje, obrestna mera, stroški vodenja kredita, obveščanja … EOM omogoča neposredno primerjavo kreditov enake višine in ročnosti, vsi stroški posojila pa so izraženi kot letni odstotek odobrenega zneska.

Izračun efektivne obrestne mere lahko opravite na straneh Zveze potrošnikov Slovenije, tudi ne če ni drugih stroškov posojila se razlikuje od obračunane letne obrestne mere.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • branko370 15:15 21.januar 2020.

    Braća Crnogorci imajo pri nas humano obrestno mero 100 %, ker je lažje računati (vmesne številke jim ne pašejo). Navali narode...