Slovenija
12344 ogledov

Noro, zakonita je tudi 95,8-odstotna obrestna mera

Vrsta na banki Anže Petkovšek
Banka Slovenije je objavila povprečne efektivne obrestne mere v bankah in hranilnicah v drugi polovici lanskega leta.

Za manjše zneske posojila za krajši rok je bila povprečna efektivna obrestna mera skoraj 50-odstotna, a nebančnih dajalcih kreditov lahko zaračunajo dvakrat tolikšne obresti, kar pomeni, da bi lahko bi bila efektivna obrestna mera skoraj stoodstotna.

"V skladu s 26. členom zakona o potrošniških kreditih lahko nebančni dajalci kreditov s potrošniki sklepajo kreditne pogodbe, katerih efektivna obrestna mera na dan sklenitve pogodbe znaša največ 200 odstotkov zadnje povprečne efektivne obrestne mere, ki jo objavi Banka Slovenije," so nam pojasnili na tržnem inšpektoratu, ki je nadzorni organ nebančnih dajalcev kreditov.

Pri najemu do tisoč evrov za pol leta je tako efektivna obrestna mera lahko največ 95,8-odstotna. 

Pozor, visoki dodatni stroški

"Visoke efektvine obrestne mere (EOM) pri kreditih s krajšimi ročnostmi so rezultat dodatnih stroškov, ki jih poleg obresti plača potrošnik. Govorimo predvsem o stroških odobritve in zavarovanja, ki lahko pri krajših kreditih močno presegajo vsoto obresti. EOM je ključna za primerjavo in izbiro kredita - pri kratkoročnih kreditih je to lepo razvidno, saj lahko nekaj odstotna 'ugodna' obrestna mera zaradi visokih dodatnih stroškov postane izjemno visoka efektivna obrestna mera,"razlagajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Denar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Vsem, ki se odločajo za najem potrošniškega kredita svetujemo, da razmislijo, ali denar res potrebujejo takoj, ali pa lahko nakup prestavijo nekoliko v prihodnost in znesek privarčujejo. Če ne gre drugače, naj izberejo kredit s čim nižjo EOM," svetujejo.

Pri daljši ročnosti je efektivna obrestna mera potrošniških kreditov že precej nižja, a v primerjavi z obrestnimi merami stanovanjskih posojil še vedno zelo visoka. 

Efektivna obrestna mera (EOM) je dejanska cena posojila, v njej so vključeni vsi neposredni stroški kredita: odobritev, zavarovanje, obrestna mera, stroški vodenja kredita, obveščanja … EOM omogoča neposredno primerjavo kreditov enake višine in ročnosti, vsi stroški posojila pa so izraženi kot letni odstotek odobrenega zneska.

Kdor je za eno leto potreboval dva tisoč evrov, je za stroške in obresti v bankah povprečno plačal 382 evrov, pri nebančnih dajalcih kreditov pa je strošek za dva tisoč evrov kredita lahko tudi 764 evrov. Dovoljena efektivna obrestna mera za dva tisoč evrov za eno leto je pri nebančnih dajalcih potrošniških posojil namreč 38,2-odstotna.

Za pet tisoč evrov kredita z ročnostjo 36 mesecev je najvišja dovoljena efektivna obrestna mera 15,6 odstotkov.

Kaj pa oderuški krediti? 

"Prijav potrošnikov zaradi oderuških kreditov v preteklem letu ni bilo veliko, čeprav potrošnike, tudi preko naših spletnih strani, ves čas nagovarjamo, da nas z dejansko poslovno prakso tovrstnih ponudnikom kreditov seznanjajo," pravijo na tržnem inšpektoratu.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Franjo Erman 15:42 19.marec 2018.

    kakršna država, takšne tudi banke

  • borut54 12:29 19.marec 2018.

    Včasih so bile obrestne mere za najem posojila 8,9 %, za vlogo denarja v banko pa 5 %.

  • zdrej 11:59 19.marec 2018.

    "... (EOM) pri kreditih s krajšimi ročnostmi so rezultat dodatnih stroškov, ki jih poleg obresti plača potrošnik." Nič druga kot nakladanje bančnikov, da si zagotovijo velike zaslužke. Do 1k € je tveganje majhno, zavarvalnina posledično mala, postopek kratek.