Slovenija
3650 ogledov

'Nosil bom rdečo zvezdo': Janković besen!

partizani2 Žurnal24 main
Zahtevajo prepoved koncerta na Kongresnem trgu z naslovom "Nosil bom rdečo zvezdo".

Inštitut za domoljubne vrednote je na Mestno občino Ljubljana (Mol) poslal poziv za prepoved koncerta Svetlane Makarovič z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, ki bo 25. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na poziv se je odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki je zatrdil, da koncert bo.

V zvezi s koncertom je na Mol pismo naslovil direktor inštituta Bojan Mohar, ki je med drugim zapisal, da koncert poveličuje totalitarizem ter spodbuja sovraštvo. V pismu navaja, da se tovrstne javne manifestacije ne skladajo z Ustavo Republike Slovenije in poziva k prepovedi koncerta. Svoj poziv utemeljuje tudi s preteklo odločitvijo ustavnega sodišča, ki je kot neustavno presodilo poimenovanje ceste po nekdanjemu jugoslovanskemu voditelju Josipu Brozu Titu, poročajo nekateri slovenski mediji.

Janković je v svojem odgovoru zapisal, da je Svetlana Makarovič "častna meščanka, ena največjih in prepoznavnih slovenskih umetnic". Nadaljeval je, da je Ljubljana svobodno in demokratično mesto, ki si ne dovoli ustrahovanja. "Tako ustrahovanje, kot ste si ga dovolili z vašim pisanjem, je obsojanja vredno, če že ne kaznivo," je nadaljeval.

In še: "Če kaj danes predstavlja nevarnost za svobodo in demokracijo, so to ljudje, kot ste vi. Ljudje z iluzijo moči, ki z grožnjami želijo uravnavati svet po svoji podobi. Ste edini kršitelj dostojanstva Slovenije kot države državljank in državljanov, Slovenk in Slovencev," je dodal.

V nedeljo je Mohar v odzivu na Facebooku zapisal, da Jankovićev odgovor na inštitutu razumejo kot "grožnjo naši demokraciji, ogrožanje vladavine prava in ustavne ureditvi Slovenije".

V torkovem pismu, naslovljenem na Mol, ki ga je na spletu objavil Večer, pa Mohar piše, da je Jankovićev odgovor napisan v "enopartijskem slogu, iz katerega je razvidno zgolj sporočilo, kdor ni z nami, je proti nam in le tega bomo odstranili". Dodal je, da se je leta 1990 Slovenija s plebiscitom odrekla enopartijskemu sistemu. In še: "Nismo Severna Koreja in vi niste Kim Džong Un, da se lahko kadarkoli postavite nad državne zakone oziroma jih pišete po svojih odločitvah".

Svetlana Makarovič je skupaj z gosti koncert z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo v središču Ljubljane že izvedla konec lanskega junija. Društvo Moris iz Kočevske Reke in Inštitut za domoljubne vrednote iz Ljubljane sta zahtevala prepoved prireditve, a je ljubljanska upravna enota lani njuni zahtevi zavrgla. Po koncertu se je ekipa ustvarjalcev podala na turnejo po Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • nina 08:15 19.april 2018.

    Banda belogardistična še ne bo miru,zdraharji delijo narod,kar je preveč je pa preveč.Pod rdećo zvezdo je bilo manj kršenja pravic.Kaj imamo danes reveže,klošarje,revne upokojence,otroke a to pa ni sramota od demokracije.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:01 19.april 2018.

    Ko pa domobrančki jodlajo pri spomeniku v Horjulu in se postavljajo 90.letniki v "argentinskih"uniformah,to je pa sprejemljivo.Tale šiptarjeva golazn ma dvojna merila,žal!

  • Jambor 21:14 18.april 2018.

    Raje se vprašajte, kdo ta koncert plača? Kdo je glavni sponzor? Vse se začne in konča pri denarju. Dvomim, da ima Makarovičeva tolko penzije, da si to lahko privošči. Ali pač?