Slovenija
3677 ogledov

Notranje Gorice: "Sinu se je izpolnila želja, mama je bila presrečna"

Srečanje sina in matere v času covida-19, dom za starejše Ana Petrič
V DEOS Centru starejših Notranje Gorice so osrečili mamo in sina.

Kjer je razumevanje, dobra volja in sočutje, je marsikaj mogoče

"Živimo v čudnih časih. Vseeno pa je marsikaj mogoče, kjer je razumevanje, malo dobre volje, pripravljenosti in sočutja. Obiski so ob rekordnih številkah okuženih v Sloveniji trenutno na ravni države omejeni v vseh centrih in domovih za starejše. Izjema so obiski pri stanovalcih, ki so v paliativni obravnavi, pri tistih, ki so v psihično in fizično slabem stanju," je za Žurnal24 pojasnila direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice, Ana Petrič. A kot je dodala, fizična izolacija ne pomeni enako kot socialna izolacija. "In ljudje morajo čutiti oporo."

Video klici, e-pošta, pisma, s fotografijami oblepijo stene ...

Povedala je, da so imeli v ustanovi obiske še do preteklega tedna, v posebej urejenih prostorih pa so bila snidenja stanovalcev in svojcev pogosta ter varna. Upajo, da se stanje kmalu umiri in bodo obiski spet potekali normalno, do takrat pa imajo za stanovalce organizirane različne načine za socialno povezovanje. S svojci in stanovalci vzpostavljajo video klice preko različnih aplikacij, spodbujajo jih, naj posnamejo prijetne video posnetke, ki jih potem predvajajo stanovalcem. Natisnejo lahko tudi fotografije, da jim z njimi oblepijo stene, pošiljajo tudi pisma in elektronsko pošto.

"Pridejo tudi, kot v prvem valu, pod balkone in okna. In nenazadnje tako blizu, pa vendar varno narazen, da se dobro vidijo in slišijo. Ob pomembnih obletnicah, rojstnih dnevih, življenjskih prelomnicah pa v centru organiziramo za vsakega stanovalca posebej nekaj, kar mu pomeni veliko. Če je le možno, izpolnimo kakšno željo tudi za svojce, vključujemo jih in sprejemamo njihove ideje," je pojasnila.

Srečala sta se ob stekleni steni, sin je prislonil list ...

Prav to so storili v primeru stanovalke Alojzije in njenega 60-letnega sina, ki si je za rojstni dan zaželel obiskati mamo. Ta sicer zelo slabo sliši in je zato komunikacija preko telefona in video klicev praktično nemogoča.

"Tako sem gospodu predlagala, da pride pred center, da se z mamo vidita in da mami zapiše pismo z dovolj velikimi črkami, da ga bo lahko prebrala in razumela. Mama in sin sta se srečala ob stekleni steni v recepciji, sin je prislonil list. Zapisane besede so bile ganljive, polne ljubezni in skrbnosti. Sinu se je izpolnila želja, mama je bila presrečna. Oba hvaležna, da sta kljub vsem omejitvam doživela nekaj lepega. Zaposleni v centru pa smo bili zadovoljni, da smo lahko z malo dobre volje polepšali dan slavljencu, njegovi mami in navsezadnje tudi sebi, kajti ob tako lepem zapisu človek težko ostane ravnodušen," je zapisala Petričeva. Njen zapis si v celoti lahko preberete na spodnji povezavi.

Za Žurnal24 pa je direktorica DEOS Centra starejših dodala še, da je omenjeni gospod tudi sicer izredno pozoren in redno prihaja na obiske, piše elektronska poročila in podobno. "Takšnih svojcev je pri nas veliko in tako je prav," je zaključila. 

Ker je čas, da v teh novih razmerah skupaj poiščemo čim več razlogov za srečo, osrečimo sebe in svoje najbižje, na Žurnalu24.si in forumski platformi Med.Over.Net v oktobru združujemo projekta Glas generacije in Ustavi.se s sloganom: “Ko osrečim tebe, osrečim sebe.” V oktobru bomo z vami delili konkretne nasvete za srečnejše življenje, o sreči bomo spregovorili s strokovnjaki in ambasadorji projekta, obenem bomo poudarjali pomen medgeneracijskega povezovanja in dobrih medosebnih odnosov. Projektu lahko sledite TUKAJ, spodaj pa se lahko priključite našemu natečaju s srečnimi zgodbami. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 16:36 23.oktober 2020.

    Absolutno je res,da so nekateri ljudje dobesedno soncki. Npr. to ni bilo njihovo delo,tudi njih je premalo,so preobremenjeni,ampak so ostali LJUDJE. Bravo!👍❤️

Sorodne novice