Slovenija
479 ogledov

"Razmere so resne, niso pa dramatične"

Janez Cigler Kralj Nebojša Tejić/STA
"Razmere v socialnovarstvenih zavodih so resne, niso pa dramatične," pravi resorni minister Janez Cigler Kralj.

Število dnevno zaznanih okužb v socialnovarstvenih zavodih narašča. Okužba se je začela hitro širiti v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Ker prostorske kapacitete niso dopuščale dovolj velike rdeče cone, je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z resorjem izobraževanja zagotovilo prostore v tamkajšnjem Centru za šolske in obšolske dejavnosti, kjer je na voljo več kot 60 mest. To jim je omogočilo vzpostavitev in organizacijo sive in rdeče cone.  

Razmere v domu se po besedah ministra Janeza Ciglerja Kralja stabilizirajo. "V domu je še 58 pozitivnih, 7 okužb je novih, pozitivnih je 20 zaposlenih in dve prostovoljki. Trije okuženi so bili prepeljani v UKC Ljubljana. V rdeči coni je zapolnjenih 48 postelj, od tega 7 na osnovni lokaciji," je razmere predstavil minister. 

V DSO Rakičan je na novo okuženih šest zaposlenih in 13 stanovalcev. Tri okužene stanovalce so prepeljali v bolnišnico v Šempetru pri Gorici. 

V Domu Danice Vogrinec Maribor se število okužb ne povečuje več. Pozitivnih je še 44 stanovalcev in 23 zaposlenih, včeraj prejeti brisi stanovalcev so bili vsi negativni. Okužbe so tudi še v nekaterih drugih domovih, a gre za nižje številke, saj beležijo po enega ali dva okužena zaposlenega in/ali stanovalca. 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija To pravi Kacin na pozive o menjavi

Zaradi asimptomatskih obolelih večja možnost za vnos

Minister Cigler Kralj je dejal, naj bodo zavodi pozorni predvsem na svoje zaposlene, saj se v času, ko je veliko primerov okužb asimptomatskih, večja možnost za vnos okužbe v dom prek zaposlenih. Izpostavil je pomen striktne uporabe osebne zaščitne opreme, pravilne uporabe opreme in tega, da se takoj po pojavu okužbe v ustanovi hitro odzove, obvesti pristojne in začne delovati po predvidenem protokolu. 

Protokol, ki določa navodila za izvajalce socialnovarstvenih storitev, omogoča hiter in kakovosten odziv. "Bistveno, kar smo zagotovili, je, da se prvi okuženi v 24 urah umaknejo za sedem dni v bolnišnico, tudi če nimajo simptomov, da se zavod lahko prostorsko in kadrovsko pripravi, vzpostavi rdečo cono in ustrezno razbremeni," je ukrep, ki je bil med vodstvi socialnovarstvenih zavodov dobro sprejeti, opisal minister. Zavodi nato z območno pristojnimi epidemiologi izvedejo vse ukrepe, izolirajo uporabnike, omejijo obiske in druženja. 

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba | Avtor: Profimedia Profimedia

Predviden dodatek pri plači

"Razmere so za socialnovarstvene zavode trenutno bistveno drugačne, kot so bile marca. Uspeli smo zagotoviti dovolj osebne varovalne opreme in izobraževanja za njeno pravilno uporabo," je povedal Cigler Kralj in spomnil na dodatna sredstva, ki so bila zagotovljena za okrepitev kadrov. V petem protikoronskem zakonu je predviden tudi dodatek pri plači za tiste zaposlene, ki bodo premeščeni iz enega v drug socialnovarstveni zavod (20 % na urno postavko) in za delo v sivi ali rdeči coni (30 %). 

Hipno nadomeščanje v zavodih, kjer se soočijo s težavami s kadri, se praviloma odvija glede na dogovor na regijskem nivoju, kjer si zavodi, ki tam delujejo, solidarnostno priskočijo na pomoč. V pripravi je tudi državni seznam razpoložljivih kadrov za te namene. 

Minister se je ob tej priložnosti zahvalil vsem zaposlenim v socialnovarstvenih zavodih in jih še enkrat pozval, da se držijo vseh zaščitnih ukrepov, da striktno opravljajo vse potrebne preventivne ukrepe in da pravilno uporabljajo osebno varovalno opremo.

KORONAVIRUS Gorenjska Dom upokojencev Kranj zapira svoja vrata

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.