Slovenija
11757 ogledov

To pravi Kacin na pozive o menjavi

Jelko Kacin Tamino Petelinšek/STA
Na današnji tiskovni konferenci je vladni govorec Jelko Kacin povzel stanje v državi glede okužb v zadnjih dneh ter izpostavil najbolj pereče težave in skrbi. Odzval se je tudi na poziv o njegovi in menjavi prvega moža NIJZ-ja.

Ta teden je število novih okužb s covidom-19 v naši državi prvič preseglo mejnik 200 na dan, to se je zgodilo v torek. Včeraj je bilo pri opravljenih 3281 testih pozitivnih 238 vzorcev, je na današnji tiskovni konferenci izpostavil vladni govorec Jelko Kacin. 

Poudaril je, da so v tem trenutku so vsi razpoložljivi epidemiologi NIJZ polno angažirani, poskušajo kar se da hitro najti čim več oseb, ki so bile z okuženimi v stikih. "Zato jih ni na tiskovni, izjavo o stanju bodo podali popoldne, takoj, ko bodo imeli popoln pregled nad stanjnem in strukturo obolelih," je dodal Kacin. 

Če bo šlo tako naprej, stanje kmalu kot konec marca 

Zadnje tedne je več opravljenih testov, poudarja Kacin, a epidemiologe skrbi delež pozitivnih testov na dnevni ravni. V zadnjem tednu je znašal 6 odstotkov, v soboto je celo dosegel 8,24 odstotka, danes pa 7,25 ostotka. 

Kacin izpostavlja, da se povečuje tudi število hospitaliziranih. "Če bo šlo tako naprej, bo slika kmalu kot je bila konec marca ali v začetku aprila." Več okuženih v bolnišnicah pričakujejo v prihodnjih dneh, ko se bo bolezen pri tistih, ki so se okužili v zadnjih dneh, razvila. 

Včeraj je bilo v bolnišnici 86 z novim koronavirusom okuženih bolnikov, 15 jih je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnice so odpustili osem bolnikov. Do danes je v naši državi zaradi covida-19 umrlo 154 ljudi. 

Covid-19 Covid-19 v SLO Zdravje Spet rekord: Številke novih okužb iz dneva v dan bolj strašljive

Več okužb tudi v domovih za ostarele 

Kacin je pri opisovanju stanja v državi še enkrat izpostavil, da so bolnišnične kapacitete v Sloveniji omejene. "Tudi kadra, ki je usposobljen za covid-19, nimamo neomejeno število, skrbijo nas okužbe med zdravstvenimi delavci." 

Okužbe se širijo tudi med starejšo populacijo, pri čemer je Kacin izpostavil žarišče v centrih za starejše v Ljubljani, stanje je resno v centru na Črni, v Rakičanu. "V domu v Rakičanu je okuženih 10 stanovalcev in kar nekaj zaposlenih. Morali so jih razseliti, da bi se pripravili na nove razmere." 

"V številnih centrih imajo eno ali dve okužbi, zaposleni delajo vse, da bi širjenje virusa preprečili." Kacin je dodal, da to niso edina žarišča. Vse več je okužb med zdravstvenimi delavci, učitelji, učenci, dijaki. 

Na današnji tiskovni konferenci je vlani govorec ponovno izpostavil, da za varnost lahko največ naredimo sami s tem, da upoštevamo varnostno razdaljo, če to ni možno, si nadenemo masko, redno skrbimo za higieno rok in kašlja, omejimo druženja in obveznosti prilagodimo novim razmeram, ki jih narekuje virus. Kacin je znova pozval tudi, da si ljudje na mobilne telefone naložijo aplikacijo #ostanizdrav. 

Covid-19: Vrsta pred polikliniko UKC Ljubljana Ljubljana Zdravje Nova realnost: Poleti je še nekako šlo, kaj bo, ko bo udaril pravi mraz

Bomo pred službo merili telesno temperaturo?

Na vprašanje glede obveznega merjenja temperature v delovnih srdinah je Kacin izpostavil, da zakonodaja nalaga delodajalcem, da zagotovijo varne pogoje in da je merjenje temperature le eden od načinov opozarjanja, da se zdravstveno stanje posameznika morda slabša. 

"Verjamem, da je vedno manj pomislekov, da to posega v našo zasebnost, saj gre za skupno in zdravje posameznika. Navaditi se moramo, da nam v vsakem vstopu v zaprt prostor morda izmerijo tudi temperaturo. Meni se to dogaja nekajkrat na dan, to jemljem kot dodatno kvaliteto in sem hvaležen."

Pričakovali bi več politične podpore 

Na prošnjo, da pokomentira včerajšnji poziv premierju Janezu Janši s strani Tanje Fajon, glede menjave Kacina in vodje NIJZ-ja Milana Kreka, je vladni govorec sprva izpostavil, da se na politične pozive ne bo odzival, nenazadnje je ta naslovljen na Janeza Janšo in ta bo odreagiral sam. 

"Se pa strinjam z Milanom Krekom, da bi v takih razmerah, ob taki širitivi virusa, ki grozi vsem nam, vendarle lahko pričakovali več politične podpore NIJZ, ki izvaja res pomembno poslanstvo in je maksimalno obremenjen, kot na drugi strani tudi bolj kreativen prispevek strank opozicije, ki bi lahko razumele, da lahko zmagamo le skupaj." 

covid-19 UKC Jožef Stefan Zdravje Slabe novice: To kaže projekcija širjenja covida-19 v Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • marialorca 12:03 04.oktober 2020.

    Zakaj bi menjali K & K? Slovence menjajmo z bolj zanesljivim. Sami prihajajo z juga. Slovenci VEN iz Dežele.

  • SVOBODA 17:21 02.oktober 2020.

    Gnida prodana !

  • vzev 15:54 02.oktober 2020.

    Vsakemu je jasno, da Krekec ni primeren, za ta položaj. Toliko neumnosti, kot je že ta izpustil. Pa kako lahko držijo takšno osebo na položaju, če vidijo, da se večina ljudi iz njega dela norce. Kako si ta vlada prestavlja, ...prikaži več da bodo ljudje upoštevali ukrepe, če pa je na tako pomembnem položaju v trenutni situacij takšna oseba.