Zdravje > Aktualno
9514 ogledov

Nova realnost: Poleti je še nekako šlo, kaj bo, ko bo udaril pravi mraz

Covid-19: Vrsta pred polikliniko UKC Ljubljana Bralka Covid-19: Vrsta pred polikliniko UKC Ljubljana
Huda gneča pred vhodom poliklinike.

Bralka nam je poslala današnje dogajanje pred vhodom poliklinike UKC Ljubljana, kjer dnevno opravijo tudi po 1300 pregledov, takšna gneča pa je po njenem skoraj vsak dan. Najhuje je seveda zjutraj, ko je naročenih največ pacientov, saj morajo mnogi zaradi preiskav priti tešči. 

Poleti je še nekako šlo, kaj pa, ko udari jutranji mraz? Ljudje so poškodovani, veliko je starejših, mnogi potrebujejo še spremstvo, kolonam pa ni in kot kaže še hitro, ne bo konca...

"Da bi ljudi hitreje spuščali v notranjost, ni mogoče zaradi protokolov, ki veljajo zaradi epidemije in varujejo tako osebje kot paciente ter vključujejo poseben režim vstopanja," nam je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na UKC Ljubljana Jure Brankovič. To pomeni, da vstop ni mogoč brez izpolnjenega vprašalnika o pacientovem zdravstvenem stanju (epidemiološka poizvedba za koronavirus).

covid-19 UKC Jožef Stefan Zdravje Slabe novice: To kaže projekcija širjenja covida-19 v Sloveniji

Ljudje dokumente izpolnjujejo na mizah, ki so jih v ta namen postavili pred polikliniko. Ker dokument pošljejo tudi po pošti vsaj en teden pred specialistično obravnavo skupaj z datumom in uro pregleda, bi ga lahko na primer izpolnili doma, vendar tega mnogi ne storijo. 

Po pregledu vprašalnika in pogovoru z medicinsko sestro lahko pacient vstopi v stavbo največ 15 minut pred pregledom. Čeprav so opozorjeni, naj pridejo na specialistični pregled 15 minut pred naročeno uro, nekateri prihajajo prezgodaj, kar prav tako povzroča vrsto. "Pacientom priporočamo, naj naročeni ne prihajajo več kot 15 minut pred predvidenim terminom," pravi Brankovič, ki dodaja, da se v UKC Ljubljana zavedajo, da celotno zdravstvo še posebno pozimi čakajo veliki izzivi. "Zato smo pred posameznimi vhodi s pomočjo Civilne zaščite UKC Ljubljana namestili šotore. Iščemo rešitve, da bi za čakajoče pred vhodom namestili grelnike."

Dokler se v državi soočamo z novim koronavirusom, se kot kaže čakanju pred vhodi zdravstvenih ustanov, ne bomo mogli izogniti. Celoten protokol vstopanja do zdravniške obravnave v tej novi realnosti preverite v izobraževalnem filmu UKC Ljubljana. 

Komentarjev 14
  • MK 21:24 01.oktober 2020.

    sistem deluje zelo lepo. Prišel 10 min prej, oddal vprašalnik, minuta razgovora s sestro, minuta z varnostnikom, ki me je usmeril v ambulanto, Ob vstopu razkuževanje, merjenje temperature in že sem šel v čakalnico, kjer je čakalo 5 ljudi. SUPER ...prikaži več VSE DELUJE. Moje pohvale. ČE PA FOLK PRIDE 1 URO PREJ PA SE NE ČUDIM DA STOJIJO ZUNAJ!!!

  • Avatar right
    right 20:29 01.oktober 2020.

    prekleta bagra ranocelniška

  • vzev 17:58 01.oktober 2020.

    Kot že mnogi pravijo, bomo imeli več mrtvih zaradi kovid ukrepov, kot pa od kovida. Pa veliko kdo sploh ne gre več k zdravniku ali na pregled. In to se bo samo nabiralo in nabiralo. Potem pa bomo imeli ogromno ...prikaži več mrtvih, ker bo za njih prepozno.

Sorodne novice