Slovenija
30 ogledov

Notranji nadzor v policiji

Marjan Fank Boštjan Tacol
Po hišni preiskavi pri 25-letnem študentu Dejanu Ornigu, ki je razkril varnostne ranljivosti komunikacijskega sistema policije Tetra, je generalni direktor policije Marjan Fank odredil notranji nadzor.

Generalni direktor slovenske policije Marjan Fank je odredil notranji nadzor, s katerim naj bi predvsem ugotovili, kdaj so bile strokovne službe obveščene o možnosti vdora ali pomanjkljivosti sistema Tetra ter ali so ravnale v skladu s sprejeto informacijskovarnostno politiko, poroča Dnevnik. Obenem bo predmet nadzora tudi predkazenski postopek, ki poteka v tej povezavi, so potrdili na Generalni policijski upravi.

Policijo je obveščal

Kriminalisti ljubljanske policijske uprave so konec aprila zaradi suma kaznivega dejanja napada na informacijski sistem izvedli hišno preiskavo pri študentu Dejanu Ornigu. Ta je razkril varnostne ranljivosti komunikacijskega sistema policije Tetra ter o svojih odkritjih policijo tudi obveščal.

Ornig je z analizo ugotovil, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra do začetka letošnjega leta ni bila šifrirana, čeprav so bili v vojski po njihovih pojasnilih prepričani, da komunikacija je šifrirana. Nešifrirana komunikacija je omogočala prisluškovanje vojaškim pogovorom, kar bi lahko resno ogrozilo varnost države.

Denarja ni, zato sistem ni dokončan

Ornig je pojasnil, da je javnosti predstavil le nekatere varnostne ranljivosti. V sistemu naj bi obstajale bistveno resnejše varnostne luknje, ki bi po njegovih besedah omogočale celo zrušitev celotnega komunikacijskega omrežja.

"Sistem Tetra, ki je uporabljen v Sloveniji, po našem vedenju in informacijah, ki jih imamo, nima bistveno resnejših varnostnih ranljivosti, ki bi na primer lahko povzročile kolaps celotnega omrežja," na to odgovarjajo na policiji.

Ornig je policijo o svojih ugotovitvah prvič obvestil že septembra 2013, nato pa prek strokovnjaka za informacijsko varnost na inštitutu Jožefa Stefana Mateja Kovačiča še lani.

Policija pri tem poudarja, da sistem Tetra zaradi pomanjkanja sredstev ni dokončan. Po ugotovljenih nepravilnostih so se na policiji povezali s proizvajalcem in ostalimi uporabniki ter celotni sistem varnostno nadgradili.

Komentarjev 3
  • dragec 07:08 06.maj 2015.

    Menda je bilo dejanje vojaške in ne civilne policije ??????

  • sweetdogs 14:12 05.maj 2015.

    To je že bolano! Stari, nesposobni prdci, ki so postavili nek sramote vreden sistem za 'tajno' komunikacijo, preganjajo študenta, ki jih je opozoril na pomanjkljivosti.Zadaj je verjetno to, da je dečko opozoril na to, da je spet nekdo ...prikaži več dobil posel pod mizo. In zdaj udri po siromaku!

  • miro 11:47 05.maj 2015.

    morda je pa ravno to vzrok dejanj bivšega ministra obrambnega ministra