Slovenija
43 ogledov

Nov dom za razvoj čebelarstva

(Foto: Nada Černič Cvetanovski) Žurnal24 main
Škofja Loka. Čebelarji postavili nov dom, s katerim želijo okrepiti dejavnost in pritegniti mlade.

Čebelarstvo. Prihodnjo soboto bodo v Brodeh odprli nov čebelarski dom. Z njim bi radi vzbudili zanimanje za čebelarstvo in pridobili nove člane, je pojasnil predsednik Čebelarskega društva Škofja Loka Marjan Novak. “Čebelarska dejavnost je bila dolgo zapostavljena, njena prepoznavnost pa premajhna. Zanimanje za mlade čebelarje je upadalo,” je našteval.

Do 30 ton medu
V Škofji Loki je dobrih sto čebelarjev; nekaj jih je iz drugih občin, večina pa je Ločanov. Imajo okoli 150 stacionarnih čebelnjakov in 12 prevoznih enot. Novak ocenjuje, da imajo skupaj več kot dva tisoč gospodarnih panjev in 200 rezervnih družin, na leto pa pridelajo do 30 ton medu.

V domu bodo organizirali strokovna izobraževanja, uredili pa so tudi predstavitveni prostor za pridelke. Vsako leto pričakujejo tudi do 40 skupin šolskih otrok. Dom je v glavnem dokončan in opremljen. Dobili so tudi zeleno luč za postavitev čebelnjaka z desetimi panji. “S tem bomo imeli dobre temelje za razvoj,” je prepričan Novak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.