Slovenija
17 ogledov

Nov državni praznik?

Slovesnost ob Ruski kapelici Saša Despot
Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev pravi, da v Sloveniji in Rusiji dozoreva ideja, da bi konec julija, ko vsako leto poteka spominska slovesnost pri ruski kapelici, v obeh državah razglasili za državni praznik.

V nedeljo ob 10. uri se bo pri ruski kapelici začela tradicionalna spominska slovesnost v spomin na tragedijo ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Slavnostna govornika bosta minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Leonidovič Vorobjev, udeležbo pa so med drugim potrdili predsednik republike Borut Pahor, predsednica vlade Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber in predsednik državnega sveta Mitja Bervar, je danes napovedal ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev

Po njegovih besedah pri nas in v Rusiji dozoreva ideja, da bi konec julija, ko vsako leto poteka slovesnost pri ruski kapelici, v obeh državah razglasili za državni praznik. Voditelji obeh držav so se sicer, kot je dejal, tudi dogovorili, da bi ob 100. obletnici kapelice, ki bo čez tri leta, postavili spomenik vsem Rusom, ki so v svetovnih vojnah izgubili življenja na območju Slovenije.

Tokrat navodila ni bilo

Takrat, leta 2016, predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina (ta ob veleposlaništvu in Občini Kranjska Gora organizira slovesnost) pri nas pričakuje tudi najvišje predstavnike ruskih oblasti. Letos bo na slovesnosti v imenu društva govoril Anton Bebler. Spomnimo, lani je bil govorec Geržina, ker je tako zahteval kabinet takratnega premierja Janeza Janše, čeprav je bil za govornika predviden Jože Pirjevec. Kot je pojasnil Geržina, letos niso prejeli nobenega klica iz urada predsednice vlade, kdo je lahko govorec: "Ne, letos takega navodila ni bilo, to smo preživeli."

Najbolje z avtobusom

Župan Kranjske Gore Jure Žerjav pa je opozoril, naj se obiskovalci nedeljske slovesnosti odpravijo prav čas od doma, tudi zato ker bo cesta na Vršič nekaj časa zaprta. Do 9.30 bodo obiskovalci lahko prišli z avtomobili, pri parkiranju pa jih bodo usmerjali redarji. Sicer organizatorji priporočajo, da se do kapelice zapeljete z avtobusi, ki bodo iz Kranjske Gore vozili od 8.15 do 9.30 ter po slovesnosti tudi nazaj.

Komentarjev 7
  • mirko 18:13 26.julij 2013.

    A si podlegel Murgeljski medijski politični manipulaciji ? Tako je to, če si sam ali starši na borčevski pokojnini, je treba po svojih političnih nasprotnikih pljuvati kolikor moreš, če je treba za ohranitev svojih ekonomskih privilegijev, ste pa pripravljeni pobijat ...prikaži več tudi lasten narod. A ne da ?!

  • ac-dc 15:25 26.julij 2013.

    Jožek, verjetno le ti razumeš, kaj is hotel napisati... jej, jej kaka zmeda v glavi.Praznike pa kar ukinite, ampak s tem ne boste nič rešili, samo farbajo vas. Denarja za te dneve pa ne bodo videli delavci, temveč H&M; (Hribar Milić)

  • mph 15:02 26.julij 2013.

    Sem se že ustrašil naprej, da si je kdo omislil kakšen domobranski praznik glede na to, da so v tej državi izdajalci zelo čislani zadnje čase.Bi pa predlagal še za praznik tisti dan, ko bo JJ dobil pidžamo na črte.