Slovenija
918 ogledov

Nov izvoz na primorski avtocesti

Zastoj na primorski avtocesti Saša Despot
"Na terenu že delajo neke meritve," nam je o novem izvozu na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko dejal bralec, ki živi ob avtocesti.

Na Darsu pravijo, da "trenutno poteka izdelava projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in izvedbo, ki bo predvideno izdelana do konca leta 2016". 

Prihodnje leto se bodo lotili kupovanja zemljišč in pridobivanja soglasij, gradnja pa se pred letom 2019 ne bo začela. Kdaj se bo, pa bo odvisno od pridobitve gradbenega dovoljenja in zagotovitve finančnih sredstev, pravijo na Darsu. 

 

Izvoz bo 2,6 kilometra od obstoječega izvoza Brezovica proti Vrhniki pri naselju Lukovica in bo pomenil veliko razbremenitev za obstoječi izvoz Brezovica, saj naj bi se na novi izvoz preusmerili tudi prebivalci Dragomerja in Loga, ki se zdaj vozijo skozi Brezovico, predvidoma pa tudi prebivalci Vnanjih Goric, Podpeči in drugih naselij na jugu Barja. 

Izvoz Brezovica 2  | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Od izvoza na Lukovici pa bo Vnanjih Goric bodo namreč zgradili povezovalno cesto, na kateri bo dovoljeno voziti 80 kilometrov na uro, tako da bo pot nekaj daljša, a najbrž hitrejša. 

Koliko prometa se bo preusmerilo bodo pokazale prometne študije, ki se izdelujejo v sklopu projektiranja, od njih pa bo odvisno tudi dimenzioniranje križišč in druge prometne ureditve. 

Takšna kolona se je okoli 10.20 vila na izvozu Brezovica. (Foto: Prometno-inform | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nov izvoz bo polni štirikraki priključek, kar pomeni da bo mogoče na njem zapustiti avtocesto iz obeh smeri in se nanjo priključiti tako proti Vrhniki kot proti Ljubljani. 

Dolga brada zgodbe o tem izvozu

Prvo pobudo za pripravo državnega lokacijskega načrta za priključek je dal minister za promet že leta 2004, v uradnem listu pa je bil objavljen decembra 2010. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Franci Goltez 09:20 24.februar 2016.

    Se popolnoma strinjam. (Malo v šali malo zares - še en uvoz za vožnjo v nasprotno smer)

  • stilist 08:31 24.februar 2016.

    Takole na gosto ni priključkov nikjer na svetu. Avtocesta je avtocesta, zraven pa so dobro pretočne vzporedne ceste.

  • banja 16:38 23.februar 2016.

    Jagi! Po letu 1972??? Takrat tega dela AC od Vrhnike do Ljubljane sploh še ni bilo.!Zadnje dneve leta 1972 so odprli prvo AC pri nas in to odsek Vrhnika-Postojna. Potem pa dolga leta nič. Ta odsek - mimo Dragomera ...prikaži več - so odprli šele v začtku 80. let.Imaš pa prav o protihrupnih ograjah. Tretji pas v obe smeri bi moral biti že kar nekaj časa vsaj od LJ do Razdrtega. Ta AC je obupno zabasana.