Slovenija
22143 ogledov

Nov izvoz na primorski avtocesti bodo začeli graditi že kmalu

zastoj
1/4
Saša Despot
Dars je na okoljsko ministrstvo podal vlogo za gradnjo novega priključka Dragomer na primorski avtocesti. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja je še letos načrtovan razpis za izvajalca, gradnja pa naj bi potekala dve gradbeni sezoni.

Izvoz bo 2,6 kilometra od obstoječega izvoza Brezovica proti Vrhniki pri naselju Lukovica in bo pomenil veliko razbremenitev za obstoječi izvoz Brezovica, saj naj bi se na novi izvoz preusmerili prebivalci Dragomerja in Loga, ki se zdaj vozijo skozi Brezovico, predvidoma pa tudi prebivalci Vnanjih Goric, Podpeči in drugih naselij na jugu Barja. Od izvoza na Lukovici do Vnanjih Goric bodo namreč zgradili povezovalno cesto, na kateri bo dovoljeno voziti 80 kilometrov na uro, tako da bo pot nekaj daljša, a najbrž hitrejša. 

Prvo pobudo za pripravo državnega lokacijskega načrta za priključek je dal minister za promet že leta 2004, v uradnem listu pa je bil objavljen decembra 2010. Februarja 2016 smo poročali o meritvah na terenu, na Darsu so takrat povedali, da pripravljajo projektno dokumentacijo, a da se gradnja ne bo začela pred letom 2019.

Zaplet z okoljevarstvenim soglasjem 

Dars je okoljevarstveno soglasje pridobil že leta 2012, a ker v petih letih ni začel graditi priključka, je soglasje prenehalo veljati. Jeseni leta 2017 je zaprosil za njegovo podaljšanje, a ga ni dobil, tako da so morali v pridobivanje povsem novega soglasja, zaradi poplavne nevarnosti je bilo treba izdelati tudi podrobnejšo hidrološko hidravlično študijo.

Na Darsu pridobitev gradbenega dovoljenja pričakujejo "v doglednem času". V zaključni fazi je tudi izdelava projektne dokumentacije za izvedbo del.

Investicijska vrednost projekta je v investicijskem programu ocenjena na 44,2 milijona evrov v stalnih cenah iz septembra 2021. Februarja 2020 smo poročali, da je ocenjena vrednost gradbenih del 26,3 milijona evrov.

Projekt sofinancirajo Dars, direkcija za infrastrukturo ter občini Brezovica in Log-Dragomer.

Na Darsu računajo, da bi lahko k oddaji gradbenih del predvidoma pristopili letos poleti, če bo gradbeno dovoljenje do takrat pravnomočno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.